Jordánia a Patriot rakétavédelmi rendszer telepítésére kérte az Egyesült Államokat

Jordánia arra kérte az Egyesült Államokat, hogy telepítsen az országba Patriot rakétavédelmi rendszert a királyság határainak védelmére – közölte a jordániai hadsereg szóvivője hétfőn.

Jordánia regionális konfliktus kirobbanásának veszélyére figyelmeztet, amióta Izrael a Hamasz által október 7-én elkövetett terrortámadásra válaszul támadást indított a Gázai övezetben.

„Arra kértük az Egyesült Államokat, hogy erősítse meg a jordániai légvédelmet Patriot rakétákkal” – mondta Musztafa al-Hijari dandártábornok a jordániai állami televíziónak.

„Ez egy drága rendszer, amelyet nem lehet helyi eszközök segítségével telepíteni, ezért stratégiai partnerre van szükségünk” – tette hozzá a tábornok. Véleménye szerint Jordániát fenyegetések veszik körül, nem csak a nyugati, hanem a keleti és az északi fronton is. „Az új fenyegetések között vannak ballisztikus rakéták is, ellenük pedig a Patriot a legjobb fegyver” – mondta Hijari.

Azt is közölte, hogy Jordánia drónok ellen alkalmas védelmi rendszert is kért az Egyesült Államoktól, mert az ország a Szíriából származó kábítószer-kereskedelem ellen küzd, és a csempészek tranzitországként használják a királyságot az Öböl-menti országokba irányuló kábítószercsempészet során.

Főkép: Izraeli katonák egy Vaskupola védelmi rendszer, egy Patriot föld-levegő rakétarendszer és egy Arrow 3 ballisztikus rakétavédelmi rendszer közelében – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.