Kilenc katona meghalt, amikor egy páncéltörő rakéta eltalált egy páncélozott csapatszállító járművet a Gázai övezet északi részén

Az óramutató járásával megegyező irányba jobbra fentről: Erez Michlovsky, Ariel Reich, Adi Danan, Hillel Solomon, Roi Daoui, Lior Siminowitz Fotó: IDF szóvivője – Fotók: IDF

Két katona akkor halt meg, amikor harckocsijukat kedd délután felrobbantotta egy, az útra telepített pokolgép, heten pedig egy harci járműben ültek, amelyet eltalált egy páncéltörő rakéta. A halottakon kívül négy katona súlyosan megsebesült.

A halottak neve: Ariel Reich hadnagy, 24 éves Jeruzsálemből, harci tiszt a 77. zászlóaljban. Asif Logar tizedes, 21 éves Jagurból, a 77. zászlóalj harcosa. Adi Danan őrmester, 20 éves Javnéből, osztályparancsnok a Cabar szászlóaljban. Hillel Solomon őrmester, 20 éves Dimonából, a Cabar zászlóalj harcosa. Erez Mishlovsky őrmester, 20 éves Oranitból, a Cabar zászlóalj harcosa. Adi Leon őrmester, 20 éves Niliből, a Cabar zászlóalj harcosa. Ido Ovadia tizedes, 19 éves Tel-Avivból, a Cabar zászlóalj harcosa. Lior Siminowitz tizedes, 19 éves Herzliából, a Cabar zászlóalj harcosa. Roi Daoui őrmester, 20 éves Jeruzsálemből, a Cabar zászlóalj szakaszparancsnoka.

A katonai szóvivő szerda reggeli jelentése szerint a hadsereg egyesített erői eddig több mint tizenegyezer terrorista célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük  hadműveleti főhadiszállásokat és a Hamasz terrorista-csoportjait.

“Az izraeli hadsereg harcosainak eleste a Hamasz terroristái elleni gázai csatákban kemény és fájdalmas csapás. Szívünk és gondolataink családjukkal vannak. A Gázai övezet mélyén folytatott hatalmas harcok jelentős eredményei sajnos súlyos árat követelnek. Előkészültünk és készen állunk egy hosszú és összetett hadjáratra, amely bátorságot, elszántságot és kitartást igényel – nyerni fogunk” – írta a X közösségi portálon Joav Galant izraeli védelmi miniszter haláluk után.   

A keddi harcokban az izraeli erők a Hamasz számos fegyveresével végeztek, akik az övezet északi részén, a dzsabalijai menekülttábor egyik többszintes épületében barikádozták el magukat. Az épület iskola, orvosi rendelő és kormányhivatalok közelében fekszik. A szárazföldi egységek útmutatása alapján a vadászgépek légicsapást mértek a terroristákra.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az éjjeli razziákon négy palesztin vesztette életét Ciszjordániában kitört összecsapásokban. Hárman Dzseninben, egy palesztin pedig Tulkaremben halt meg. Az egyik halott a palesztin beszámolók szerint egy, hatvanöt éves civil volt.

A Hamasz október 7-ei terrortámadása után kitört háborúban szerdáig háromszáztizenöt izraeli katona esett el. Mellettük több tucat rendőr, és a Sin Bet belbiztonsági szervezet számos tagja is áldozatul esett a harcokban.

Izraeli páncélos a Gázai övezetben
Izraeli páncélos a Gázai övezetben – Fotó: IDF

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.