Izrael nyitott a humanitárius szünetre a harcokban, ha az a túszok kiszabadulását eredményezi

Izraeli katonák a Gázai övezetben – Fotó: IDF

Izrael nyitott egy humanitárius szünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti – közölte Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete vasárnap.

Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamasz nem gondolja komolyan a túszok elengedését.

Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, oda, ahol “nem érheti baj” őket, miközben a Hamasz mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. A nagykövet a polgári lakosok halálát “tragikusnak” nevezte, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamasznak csak azért, mert civilek mögé bújik.

Élesen bírálta ugyanakkor az Egyesült Államok diplomáciai megközelítését a Palesztin Hatóság volt Egyesült Államokbeli nagykövete, aki jelenleg az Egyesült Királyságban vezeti a palesztin külképviseletet. Huszam Zomlot szintén a CBS televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak a tisztességes közvetítő szerepében kellene feltűnnie, és nem az “izraeli narratívát átvennie”. Egyben bírálta, hogy Washington visszautasítja a tűzszünetre vonatkozó felhívásokat és ehelyett a “humanitárius szünet” elképzelését teszi magáévá.

A palesztin diplomata “feszültnek” nevezte Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnökének vasárnapi találkozóját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.