Gyógyszerek és orvosi felszerelések érkeztek a gázai Sifa kórházba

Egy szállítmány orvosi felszerelés és gyógyszerek érkeztek a Gázai övezet északi részében lévő Sifa kórházba – közölte szerda este az ENSZ, kiemelve, hogy még többre van szükség.

A világszervezet palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői közös nyilatkozatban számoltak be arról, hogy „a könyörtelen bombázások által a személyzetünket és partnereinket fenyegető hatalmas kockázatok ellenére” a segélyek elérték Gáza legnagyobb kórházát.

Hangsúlyozták, hogy a háború több mint egy hónappal ezelőtti kezdete óta ez a létfontosságú szállítmány csak a második volt, amely a Gázavárosban található kórházba érkezett.

„Bár üdvözlendő, az általunk szállított mennyiség messze nem elegendő a Gázai övezet hatalmas szükségleteinek kielégítésére” – hangoztatta Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Közleményükben leírták a „katasztrofális” körülményeket, amelyek között a kórház működik. Az orvosok kénytelenek a folyosókon, a padlón vagy a szabadban operálni, „miközben a betegek a gyógyszerek és az altatószerek hiánya miatt kínzó és szükségtelen fájdalmaknak vannak kitéve”.

A két vezető elismeréssel adózott a Sifa kórház orvosainak, ápolóinak és személyzetének, akik „hősiesen reagáltak a kétségbeejtő helyzetre”. Hozzátették ugyanakkor, több támogatásra van szükségük a helyi egészségügyieknek. „A Gázai övezet északi részét nem lehet és nem szabad elszigetelni, és nem szabad megfosztani a humanitárius segélyektől” – hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy Sifa és más kórházak hiányt szenvednek az orvosi ellátásban, a gyógyszerekben és mindenekelőtt az üzemanyagban, amelyet Izrael a harcok kezdete óta nem enged be Gázába.

„Üzemanyag nélkül a kórházak és más alapvető létesítmények, mint például a vízsótalanító üzemek és a pékségek nem tudnak működni, ami minden bizonnyal sok ember halálához fog vezetni” – állapították meg.

Egy palesztin tisztviselő beszámolója szerint nem menekítettek ki sebesült palesztinokat és nem evakuáltak külföldi állampolgárokat szerdán a Gázai övezetből Egyiptomba a rafahi határátkelőn keresztül, ami november elseje óta a második ilyen eset.

Az átkelő azért maradt zárva, mert Izrael nem hagyta jóvá a szerdán evakuálandó sebesültek listáját, amelyet a Hamasz iszlamista terrorszervezet hatóságai küldtek Egyiptomba – közölte az AFP francia hírügynökséggel az átkelőhelyek igazgatásáért felelős tisztviselő.

A terminált november 3-án és 4-én már bezárták hasonló okok miatt. A Gázai övezetet Egyiptommal összekötő rafahi átkelő november 1-jén nyílt meg újra, hogy lehetővé tegye a kis palesztin területen rekedt külföldiek és kettős állampolgárok evakuálását. Ez az egyetlen olyan be- és kilépési pont a Gázai övezet határán, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Címlapkép: Sebesült palesztin férfi a gázavárosi al-Sifa kórházban – Fotó: Dawood Nemer / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.