Túszok szabadon engedése ügyében közvetít Katar, egy rövid fegyverszünetért cserébe

Háromnapos humanitárius fegyverszünet reményében közvetít Katar az Izrael és a Hamasz iszlamista palesztin szervezet közötti gázai övezeti konfliktusban tizenkét túsz, közöttük hat amerikai elengedéséért cserébe – közölte szerdán egy palesztin tisztségviselő a Hamasztól származó információra hivatkozva.

Dohában már korábban közölték: Katar a közvetítést az Egyesült Államokkal egyeztetve folytatja.

Ejlon Levi izraeli kormányszóvivő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva nem kívánta kommentálni a tárgyalásokkal kapcsolatos nyilatkozatokat.

Október 7-én egy átfogó műveletben a Hamasz fegyveresei több mint 240 embert ejtettek túszul Izraelben. A túszok között több külföldi, így tíz amerikai is van.

Izrael értésre adta, hogy a túszok elengedése előtt nem egyezik bele humanitárius tűzszünetbe.

Katar, ahol a Hamasz politikai irodát működtet, és amely többmillió dollárnyi pénzügyi segítséget nyújtott már Gázának, októberben már sikeresen közvetített négy túsz – egy amerikai nő és a lánya, valamint két izraeli nő – elengedésében.

Vasárnap Muhammad bin Abdul Rahman asz-Szani katari miniszterelnök közölte, hogy „az Izrael okozta nehézségek ellenére” folytatja a közvetítést.

Címlapkép: Egy IDF-tiszt a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: Ohad Zwigenberg / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.