Az izraeli hadsereg segít a gázavárosi kórházban rekedt csecsemők evakuálásában

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy segíteni fog a legnagyobb gázavárosi kórházban rekedt újszülöttek evakuálásában. Az egészségügyi intézmény közelében heves harcok dúlnak az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között.

„A Sifa kórház személyzete kérte, hogy holnap (vasárnap) segítsünk kimenekíteni a csecsemőket a gyermekgyógyászati osztályról egy biztonságosabb kórházba. Megadjuk a szükséges segítséget” – közölte sajtótájékoztatóján Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője.

A szóvivő az érintett gyermekek számát nem közölte.

Előzőleg az Orvosok az Emberi Jogokért-Izrael nevű civil szervezet közölte, hogy két koraszülött meghalt, miután a szülészet intenzív részlegén áramhiány miatt nem működtek az inkubátorok. A szervezet szerint az osztályon ápolt további harminchét koraszülött van életveszélyben.

- Hirdetés -

Mohammed Obeid, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezetnek dolgozó sebész megerősítette, hogy két újszülött halt meg, valamint egy felnőtt beteg, akinek áramhiány miatt leállt a lélegeztetőgépe.

„Azt akarjuk, hogy valaki biztosítsa a páciensek kimenekítését, mert mintegy hatszáz betegünk fekszik a kórházban” – mondta az orvos az MSF által készített videófelvételen.

A betegeken kívül több ezren kerestek menedéket az épületegyüttesben.

Daniel Hagari azt is közölte, hogy az elmúlt három napban csaknem kétszázezren hagyták el a Gázai övezet északi részét dél felé tartva. Az északi részben hevesebbé váltak a Hamasz palesztin iszlamista szervezet elleni harcok.

A szóvivő csütörtökön közölte, hogy nem tűzszünet, hanem „naponta négyórás taktikai szünet” lesz a Gázai övezet északi részén, hogy a civilek délre menekülhessenek.

A gázai határőrség bejelentette, hogy vasárnap ismét megnyitják az egyiptomi határnál található Rafah átkelőt a külföldiek előtt.

A külföldiek és a sürgős orvosi ellátásra szoruló palesztin páciensek evakuálását pénteken függesztették fel – közölték egyiptomi és palesztin illetékesek.

Címlapkép: A Sifa Kórház Gázában – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.