Az izraeli hadsereg segít a gázavárosi kórházban rekedt csecsemők evakuálásában

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy segíteni fog a legnagyobb gázavárosi kórházban rekedt újszülöttek evakuálásában. Az egészségügyi intézmény közelében heves harcok dúlnak az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között.

„A Sifa kórház személyzete kérte, hogy holnap (vasárnap) segítsünk kimenekíteni a csecsemőket a gyermekgyógyászati osztályról egy biztonságosabb kórházba. Megadjuk a szükséges segítséget” – közölte sajtótájékoztatóján Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője.

A szóvivő az érintett gyermekek számát nem közölte.

Előzőleg az Orvosok az Emberi Jogokért-Izrael nevű civil szervezet közölte, hogy két koraszülött meghalt, miután a szülészet intenzív részlegén áramhiány miatt nem működtek az inkubátorok. A szervezet szerint az osztályon ápolt további harminchét koraszülött van életveszélyben.

Mohammed Obeid, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezetnek dolgozó sebész megerősítette, hogy két újszülött halt meg, valamint egy felnőtt beteg, akinek áramhiány miatt leállt a lélegeztetőgépe.

„Azt akarjuk, hogy valaki biztosítsa a páciensek kimenekítését, mert mintegy hatszáz betegünk fekszik a kórházban” – mondta az orvos az MSF által készített videófelvételen.

A betegeken kívül több ezren kerestek menedéket az épületegyüttesben.

Daniel Hagari azt is közölte, hogy az elmúlt három napban csaknem kétszázezren hagyták el a Gázai övezet északi részét dél felé tartva. Az északi részben hevesebbé váltak a Hamasz palesztin iszlamista szervezet elleni harcok.

A szóvivő csütörtökön közölte, hogy nem tűzszünet, hanem „naponta négyórás taktikai szünet” lesz a Gázai övezet északi részén, hogy a civilek délre menekülhessenek.

A gázai határőrség bejelentette, hogy vasárnap ismét megnyitják az egyiptomi határnál található Rafah átkelőt a külföldiek előtt.

A külföldiek és a sürgős orvosi ellátásra szoruló palesztin páciensek evakuálását pénteken függesztették fel – közölték egyiptomi és palesztin illetékesek.

Címlapkép: A Sifa Kórház Gázában – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.