A német kancellár elutasította a hosszabb tűzszünet iránti arab követeléseket

A német kancellár elutasította a hosszabb tűzszünet iránti arab követeléseket

Olaf Scholz német kancellár vasárnap elutasította az arab államok hosszabb tűzszünet iránti követeléseit Izraelnek a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamasszal vívott háborújában.

A Heilbronner Stimme című német lap rendezvényén nyilatkozó szociáldemokrata politikus közölte, hogy hosszabb tűzszünetet ugyan nem, de rövidebb humanitárius szüneteket támogat a harctevékenységben, hogy segélyek juthassanak be a palesztin térségbe, illetve külföldiek elhagyhassák azt.

„Nem találom helyénvalónak az azonnali fegyvernyugvás, vagy hosszabb szünet iránti követeléseket, mert ez azt jelentené, hogy Izrael hagyná magához térni a Hamaszt” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a muszlim országok követelése nem egyezik az Izrael oldalán álló német szövetségi kormány álláspontjával. Kijelentette, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát. Scholz egyben hangot adott azon véleményének, hogy a zsidó állam betartja a nemzetközi jogot. Felszólította mindazonáltal az izraeli kormányt, hogy vessen véget a ciszjordániai izraeli telepesek túlkapásainak a palesztin lakossággal szemben.

Scholz leszögezte, hogy meg kell teremteni a kétállami megoldás kilátásait. Úgy vélekedett, hogy a Hamasz nélkül erre jobbak lesznek az esélyek.

„Amennyiben tartósan békés körülményeket kívánunk teremteni, akkor akarni kell egy Izrael számára fenyegetést nem jelentő palesztin állam lehetőségét is” – hangoztatta a német kancellár.

Mint mondta, a Hamasz több alkalommal is aláásta béketörekvéseket, mert a szélsőséges szervezet célja Izrael megsemmisítése és a zsidó állam lakóinak elüldözése.

„Ha ezt már nem tudják megtenni, az esély talán valamivel nagyobb lesz, mint az Izrael elleni támadásuk előtt volt” – fogalmazott.

Scholz a palesztin szélsőségesek által elhurcolt emberek kapcsán hozzátette, hogy „természetesen mindannyian azért küzdünk, hogy a túszokat szabadon engedjék”.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár – Fotó: Kay Nietfeld / dpa

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.