Siratom a régi Izraelt

Barátok Magyarországon kérték, hogy meséljek a személyesről. Nehéz még szeretteim felé is, hát még a nagyvilág elé tárni az érzelmeimet, de úgy érzem, most kötelességem a jelenkor helyi valóságának megértéséhez.

Az első héten október 7-e után azt hittem, hogy csodálatosan megkeményített az Izraelben töltött több mint harminc év; éjjel-nappal dolgoztam, teljesítettem kötelességeim kint és bent, itthon a családdal és a munkahelyemen, mint egy robot. Nagyon büszke voltam magamra, ilyen egy kőkemény izraeli.

Aztán a második héttől elkezdtek jönni a sírások. Persze ma is mindennek és mindenkinek megfelelek, dolgozom és tolom a nagymosást, megfőzöm a sabeszi vacsorát és járok pilatesre, de közben kontrollálhatatlanul síráshullámok öntenek el. Most is, miközben ezt írom.

Ma már reggel kezdődött, a legkisebb trigger kiválthatja: egy tv-riport az Eliatba telepített túlélőkről, melybe egy pillanatra belenézek szombaton, pedig szombaton nem kellene tévét néznem, rádiót hallgatnom, híreket olvasnom, de véletlenül odatévedtem az interneten. Vagy ha jóga órán a tanár azt mondja, most küldjük a katonák, az áldozatok vagy a kitelepítettek felé a következő gyakorlattal energiáinkat. Vagy ha valakivel telefonon beszélgetve szóba kerül a „helyzet”.

Állandóan sírok. Siratom a régi életünket, siratom a régi Izraelt, siratom az illúzióimat, siratom a jövőnket, ami már soha nem lesz olyan, mintha nem lett volna a pogrom, melyben Izrael nem védte meg polgárait.

És hihetetlen haragot érzek, olyan erőset, mint még soha. Haragom egy hegyet el tudna tolni, és nem csak a gyilkos Hamászra haragszom, hiszen nem voltak illúzióim, noha ilyen kegyetlen brutalitást még róluk sem feltételeztem. És hiába próbálom csillapítani dühömet. Beszélgetéseimből tudom, hogy sokan így vagyunk ezzel. A felszínen még talán nem látszik, de itt ezentúl minden más lesz.

Hamasz terroristák Izraelben

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.