A WHO ki akarja üríteni az al-Sifa kórházat

Al-Sifa_kórház térkép
A körülvett al-Sifa Kórház a Gázai övezetben, 2023. november 11. – Grafika: Wikipedia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy tervet dolgoz ki a gázai al-Sifa kórház kiürítésére, amelyet a „halál övezetének” nevezett.

„A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására” – derült ki a szervezet közleményéből.

Az al-Sifa, a Gázai övezet legnagyobb kórháza „a halál zónájává” vált – közölte a WHO, amely evakuálásra szólított fel, mivel az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit az ostromlott területen.

Az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg lehetővé tette ezt a kórház igazgatójának kérésére.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet bejelentette, hogy egyik munkatársának egy családtagja meghalt, egy másik pedig megsebesült az as-Sifából 137 embert evakuáló konvojt ért csapásban. Az MSF nem pontosította a lövések forrását.

A WHO kijelentette: a kórházban a helyzet „kétségbeejtő” a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt. A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg. A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

Az izraeli hadsereg – és az amerikai titkosszolgálat – bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a kórház alatt alagúthálózatban kialakított Hamasz-búvóhelyek, katonai központok és fegyverraktárak találhatók.

Hamasz: Az izraeli légicsapások miatt megszakadt a kapcsolat az izraeli foglyok őrzőivel

A Hamasz szombat este közölte, hogy a Gázai övezet elleni izraeli légicsapások miatt megszakadt a kapcsolata néhány izraeli foglyokat őrző osztagával.

Abu Ubaida, a szélsőséges palesztin szervezet fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszam Brigádok szóvivője sajtóközleményében közölte, hogy a foglyok és őrizetesek sorsa továbbra is ismeretlen, egyéb részletekről azonban nem tájékoztatott.

Izrael az elmúlt hetekben indított támadásokat Gáza ellen, hogy megtorolja a Hamasz október 7-i izraeli terrorakcióját. A konfliktusban eddig több mint 11 500 palesztin vesztette életét Gázában, míg az izraeli oldalon mintegy 1200 a halálos áldozatok száma, többségük a Hamasz támadásakor vesztette életét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.