Hosszú terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatt

A Hamasz tagjai által vezetett túsz a Sifa Kórházban
Az IDF által közzétett dokumentáció a Hamasz tagjai által vezetett túszról a Sifa Kórházban – Fotó: IDF

Hosszú, ötvenöt méteres terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatt a Gázai övezet északi részén – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője X (Twitter) fiókjában.

Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet (Sabak) belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával. 

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamasz megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását. Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamasz föld alatti rendszerének feltárását.

Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, melyeken Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket. A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak.

“Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamasz terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamasz terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez” – közölte a katonai szóvivő.

Az izraeli erők szerint az al-Sifában eddig felfedezett és dokumentált terek a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak, nem csak a magas rangú Hamasz-vezetők elrejtésére.

A katonai szóvivők szerint a Hamasz az izraeli csapatok szárazföldi hadművelete előtti három héten utasítást adott az alagútnyílások lezárására és a fegyverek elrejtésére a kórházban védelmet kereső mintegy harmincezer gázai fedezékében.

Jelenleg mintegy háromszáz beteg és egészségügyi személyzet maradt a kórházban, miután számos beteget, köztük a koraszülötteket vasárnap átszállították más egészségügyi intézményekbe.

A Sabak az elmúlt napokban a Gázai övezetben letartóztatott, és Izraelbe szállított kihallgatásra több mint száz terroristát, akik közül hárman részt vettek az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban.     

Rakétakilövő egységek tagjait, mesterlövészeket és logisztikai ügyekben dolgozókat is elfogtak, akik információkat szolgáltattak a földalatti járatok elhelyezkedéséről, ásásuk részleteiről, valamint a szervezet módszereiről és toborzásáról.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.