50 izraeli túszt engedhet el a Hamasz 4 nap tűzszünetért és 150 palesztin fogvatartottért

Elrabolt izraelieket váró szombati asztal Tel-Avivban
Elrabolt izraelieket váró szombati asztal Tel-Avivban – Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Magasrangú izraeli tisztviselők szerint a következő órákban befejeződhetnek a túszok elengedését célzó tárgyalások – írja több izraeli média.

Az egyezség az eddigi értesülések szerint 50 izraeli gyerek és édesanyjuk szabadon engedésére vonatkozik, amelyért négy napos tűzszünetet, valamint minden elengedett izraeli túszért cserébe 3 palesztin fogvatartottat kér a Hamasz, elsősorban nőket és kiskorúakat, akik terrorcselekményekben való részvételért kerültek izraeli börtönbe, továbbá az üzemanyag-, élelmiszer- és egészségügyi segélyek beengedését az övezetbe.

A katari külügyminisztérium nyilatkozata szerint a tűzszünetre vonatkozó tárgyalások Izrael és a Hamasz között a megállapodáshoz vezető út végére értek, hamarosan közzéteszik a részleteket.

Netanjahu közleménye szerint jól haladnak a túszok elengedését célzó tárgyalások, a háborús kabinetet este 6 órára, a politikai és biztonsági kabinetet este 7 órára, a kormányt pedig 8-ra hívta össze a miniszterelnök.

A CNN információi szerint az a 3 éves amerikai állampolgárságú kislány is kiszabadulhat, akinek a szüleit október 7-én meggyilkolták a Hamasz terroristái.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.