Zárt ajtók mögött mutatják be a román törvényhozóknak a Hamasz támadása során készült videófelvételeket

Hamasz terrorista puskával Izraelben október 7-én
Hamasz terrorista Izraelben október 7-én – Fotó: részlet az IDF által bemutatott videóból

A román szenátus és képviselőház a sajtó kizárásával kedd délután az izraeli fejleményekről tart együttes ülést, amelyen bemutatják a Hamasz terrorszervezet október 7-i támadásáról készült videofelvételeket.

Az Agerpres hírügynökség szerint az ülés összehívását Silviu Vexler képviselő, a kisebbségi frakció tagja javasolta, és az egyesített házbizottság jóváhagyta. Az ülésén az izraeli hadsereg (IDF) filmjét tekintik meg, amellyel kapcsolatban Vexler felhívta a figyelmet, hogy felkavaró, érzékeny felvételeket mutat be.

A képviselőház termébe csak a törvényhozók, a parlament erre felhatalmazott műszaki személyzete és az egyesített házbizottság által jóváhagyott meghívottak léphetnek be, a sajtót kizárják. Az ülésvezető elnök felhívja a résztvevők figyelmét, hogy tilos az ülésen saját eszközzel fényképezni, hang- és videófelvételt készíteni vagy élőben közvetíteni.

A román parlament két háza zárt ülésének jegyzőkönyvét nem teszik közzé Románia hivatalos közlönyében.

A román parlament október 11-én nyilatkozatban ítélte el a Hamasz terrorszervezet Izrael ellen elkövetett, a civil lakosság ellen irányuló barbár támadását. Szolidaritásáról biztosította Izraelt és polgárait, ugyanakkor felszólította a román hatóságokat: tegyenek meg mindent a romániai zsidó közösségek védelme, az esetleges romániai incidensek megakadályozása érdekében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.