A fegyvernyugvás előtt tovább folynak a harcok Gázában

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herzi Halevi a Gázai övezetben
Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herzi Halevi a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF

Az izraeli erők tovább harcolnak szerdán a csütörtöktől életbe lépő fegyverszünet előtt – jelentették be a katonai szóvivők.

Palesztin jelentések szerint az Izrael és  Hamasz közötti tűzszünet csütörtök reggel lép életbe, és addig az izraeli erők tovább tevékenykednek a Gázai övezet területén. Több légicsapást hajtottak végre, a katonákra tüzelő helyeknél megtámadták a terrorista infrastruktúrákat, és megöltek több palesztin fegyverest.

Célzott razziákat hajtottak végre a Dzsabalija menekülttábor északnyugati részén, ahol azonosították és megsemmisítették a Hamasz megfigyelőit. Egy másik egység Bet Hanun környékén rajtaütött egy épületen, melyben sok fegyvert találtak.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint a szárazföldi harcok kezdete óta mintegy négyszáz alagút-lejáratot tártak fel és semmisítettek meg az izraeli csapatok a Gázai övezetben.

A Hamasz felszín alatti szerkezetei a civil lakónegyedek szívében helyezkedtek el, lakóházak, iskolák, kórházak, temetők és mezőgazdasági területek közelében.

“Ez a jelenleg megköthető legjobb üzlet” – nyilatkozta Efraim Halevi, a Moszad hírszerző szervezet volt főnöke a Jediot Aharonot című újság hírportáljának, a Ynetnek szerdán az Izrael és a Hamasz között a túszok szabadon bocsátásáról kötött megállapodásról.

“Nagy nemzetközi nyomás nehezedik majd Izraelre, beleértve az Egyesült Államokat is. Az amerikaiak is olyan lépésnek tekintik ezt a megállapodást, amely megerősíti a háború befejezésének szándékát” – hangsúlyozta Halevi.

“Ha teljes mértékben végrehajtják a lehetséges fogolycseréket, sokkal nehezebb lesz a hadjárat újraindítása, bár a miniszterelnök azt mondta, hogy addig folytatják, amíg a Hamasz össze nem omlik” – tette hozzá Benjamin Netanjahu kormányfő kedd éjszakai kormányülésen elhangzott szavaira utalva.

Az izraeli légierő vadászgépei a libanoni síita Hezbollah célpontjait is támadták szerdán. A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah találkozott a Hamasz magas rangú vezetőivel, Halil al-Hijával és Oszama Hamdannal. “Hárman áttekintették a közelmúlt eseményeit, megvitatták az álláspontokat és a fejleményeket az ellenállás minden frontján, különösen a Gázai övezetben” – jelentették megbeszélésükről.

A Nidaa al-Vatan című libanoni újság hivatalos tájékoztatása szerint a gázai fegyverszünet Dél-Libanonra is vonatkozik, a Hezbollah betartja azzal a feltétellel, hogy Izrael is csatlakozik hozzá.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint hat palesztin vesztette életét egy légicsapásban az izraeli hadsereg rajtaütésében Tul-Karemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.