Késik a tűzszünet és a túszok részleges szabadon engedése

Késik a tűzszünet és a túszok részleges szabadon engedése, de Jeruzsálemben, Washingtonban és Katarban bíznak a tárgyalások sikeres befejezésében – jelentette az izraeli média csütörtökön.

“Nem látunk okot az aggodalomra, a késés nem a tárgyalások összeomlásából, hanem megoldható adminisztratív ügyekből adódik” – közölte a túszok elengedéséről és a tűzszünetről folyó tárgyalások részleteit ismerő, meg nem nevezett forrás a Haaretz című újsággal csütörtökön.

Katar külügyminisztériumi szóvivője azt mondta, hogy néhány órán belül bejelentik, hogy pontosan mikor lép érvénybe a tűzszünet. Szerinte az Izrael és a Hamasz közötti megállapodás végrehajtásáról szóló tárgyalások “pozitív módon” haladnak.

Hasonlóképpen bizakodó volt a Fehér Ház közleménye. “Dolgozunk a megállapodás végleges logisztikai részletein, reméljük, hogy péntek reggel megkezdődik az elraboltak szabadon engedése” – tudatta az amerikai elnöki hivatal.

Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerda este úgy nyilatkozott, hogy Washingtonban a túszok szabadon bocsátását célzó megállapodás végső, logisztikai részletein dolgoznak. “Reméljük, hogy a megvalósítás péntek reggel elkezdődik” – tette hozzá.

Csütörtök délelőtt az izraeli legfelsőbb bíróság elutasított két, a túszok kiszabadításáról szóló fogolycsere-megállapodás elleni beadványt. A bíróság bejelentette, hogy nincs oka beavatkozni, mert a kormány széles mérlegelési jogkörrel rendelkezik a biztonságpolitikai kérdésekben.

Elutasították azokat a petíciókat is, melyek szerint az izraeli kormány hátrányosan megkülönbözteti az elraboltak egy részét, és kijelentették, hogy amint a kormány tevékenysége is tükrözi, az összes elrabolt szabadon bocsátására törekednek, a Hamasz különbözteti meg, és választja szét őket.

A Haaretz című újságnak nyilatkozó Zehava Solomon professzor, a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nemzetközi hírű kutatója szerint a Gázai övezetből elraboltak Izraelbe fogadásának legfontosabb alapelve, hogy lehetővé tegyék számukra az alkalmazkodás folyamatát.

“Olyan ez, mint az egyik légköri nyomású helyről a másikra költözni, össze kell egyeztetni a nyomásokat” – magyarázza Salamon, a kérdés legrangosabb izraeli szakértője.

A Tel-Aviv-i Egyetem Szociális Munka Tanszékének munkatársa, aki több mint három évtizede kutatja a területet azt mondta, hogy a túszok elengedése után rehabilitációs út következik, amely hosszadalmas is lehet. “Olyan emberekről van szó, akik megtapasztalták az elhagyatottságot, és vissza kell állítani az önbizalmukat. Vannak, akik menekültként térnek vissza hazájukba, miután otthonukat is lerombolták. Náluk újabb trauma rakódik a korábbiakra” – hangsúlyozta.    

A várható tűzszünetig az izraeli hadsereg folytatja a harcokat. A katonai szóvivő jelentése szerint az elmúlt napokban mintegy háromszáz Hamasz-célpontra mértek csapást a Gázai övezetben, köztük hadműveleti parancsnokságokra, földalatti harci alagutakra, fegyverraktárakra, és fegyverkészítő műhelyekre, valamint páncéltörő rakéták kilövőhelyeire.

Csütörtök délelőtt az északi határon több lövedéket észleltek Libanonból, és a csapatok a lövések forrását támadták. Az izraeli hadsereg reggel csapást mért a libanoni határ közelében egy tankelhárító osztagra.

A hadiközlemény szerint az izraeli légvédelmi rendszerek az éjszaka folyamán Libanonban elfogtak egy izraeli repülőgép ellen indított rakétát, melyre válaszul a hadsereg megtámadta a rakéta kilövőhelyét.

Címkép: A gázai támadások folytatódnak – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.