A 24 szabadon engedett túsz – nincsenek köztük magyar állampolgárok

Nincsenek magyar állampolgárok a Hamasz iszlamista palesztin terrorszervezet által szabadon engedett túszok első csoportjában – derül ki az Izraelben pénteken este nyilvánosságra hozott névsorból.

A Hamasz által a Gázai övezetből péntek délután elengedett 24 túsz között 13 izraeli állampolgár, 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkás van. Az izraeliek közül tizenketten a Nir Oz kibuc lakói, onnan 75 embert, köztük 13 gyereket hurcoltak el az övezetbe.

Az a tíz thai, akit tegnap este szabadítottak ki a Gázai övezetből: Natwari Mulkan nő és a kilenc férfi: Santi Bonphrom, Buntum Pankong, Mongkol Pejuabon, Wheaton Pumi, Wichai Kalapat, Bancha Kongmani, Budi Saangbon, Utai Tonsari, Utai Saangwan. 
Velük együtt szabadult Jimmy Pacheco, a Fülöp-szigeteki állampolgár is. – Fotó: AP

A már elengedett és a még fogva tartott túszok között számos, egymástól elszakított családtag van. Elengedték a 44 éves Daniele Alonit, akit hatéves kislányával, Emilivel együtt hurcoltak el, amikor meglátogatta a kibucban élő nővérét. Utóbbit szintén elrabolták hároméves ikergyermekeivel és férjével együtt, de ők továbbra is a Hamasz fogságában vannak.

Elengedték az ugyanahhoz a Munder családhoz tartozó 78 éves nagyanyát, az ő 54 éves lányát és kilencéves unokáját. Kiszabadult a 72 éves Adina Mose, akinek férjét meggyilkolták a terroristák, és szintén elengedték a korábban rákbetegségben szenvedő, 78 éves Margalit Mozest. A 77 éves Hanna Kacir is hazatérhetett, akiről az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet korábban azt állította, hogy meghalt a fogságban.

Hazatérhetett a 79 éves Hanna Peri is, akit a Nirim kibucból hurcoltak el október 7-én. Visszatérhet otthonába a 85 éves Jafa Adar, akinek az elrablása a tömeges túszejtésről készült felvételek közül az egyik legismertebb lett: őt a kibucából elektromos járművével együtt hurcolták el a Gázai övezetbe a terroristák. Szintén visszatérhetett Izraelbe a 34 éves Doron Kac-Aser két kislányával, a négyéves Razzal és a kétéves Avivval együtt. Ők nem éltek a kibucban, hanem éppen a nagymamát látogatták meg ott, amikor rájuk törtek a támadók.

A pénteken elengedett túszok között négy, német állampolgársággal is rendelkező személy van – közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter Karlsruhéban, ahol a Zöldek kongresszusán vesz részt.

A szövetségi kormány “rendkívül hálás” minden közreműködőnek – mondta a külügyminiszter, aki személyesen mondott köszönetet katari kollégájának, a Nemzetközi Vöröskeresztnek és Egyiptomnak.

A szabadságát visszanyerő négy izraeli-német kettős állampolgárt Nir Oz kibucból hurcolták el – jelentette a dpa német hírügynökség.

Német részről mindeddig nem közöltek pontos számot a német állampolgársággal is rendelkező túszokról. A külügyminisztérium a múlt hónapban nyolc “eltűnt” német állampolgárról beszélt.

Címkép: Egy helikopter a kiszabadult túszokkal landol a Schneider Kórházban – Fotó: Nir Kidar

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.