Az amerikai haditengerészet Jemenből Izrael felé irányított drónt semmisített meg

Jemenből indított katonai drónt semmisített meg az amerikai haditengerészet hajója az Arab-öbölben – közölték szerdán amerikai katonai tisztségviselők.

A beszámoló szerint a USS Carney romboló egy iráni gyártmányú, pilóta nélküli légieszközt lőtt le, amelyet a húti lázadók indítottak. Az eset nem járt károkkal, vagy sérülésekkel.

A USS Carney októberben egyetlen napon belül 15 drónt és 4 irányítható rakétát semmisített meg, amelyet a jemeni iszlamista fegyveresek dél-izraeli célpontok felé lőttek ki.

Az amerikai haditengerészet középső parancsnoksága (US Naval Forces Central Command) eközben bejelentette, hogy kedden egy Iránból származó, pilóta nélküli repülő veszélyes közelségbe került a USS Dwight D. Eisenhower amerikai hordozóhajóhoz. Brad Cooper, altengernagy tájékoztatása szerint a drón minden figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva, kevesebb, mint 1500 méterre volt az amerikai repülőgép-hordozótól. Az amerikai álláspont szerint Irán ezzel szakszerűtlen és nem biztonságos cselekményt követett el, valamint megsértette a tájékoztatásra vonatkozó nemzetközi kötelezettségét.

Címkép: Illusztráció – Fotó: Greg Johnson / US NAVY / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.