Újabb tizenkét izraeli szabadult ki a Hamasz fogságából szerdán

A ma szabadult 12 izraeli fogoly
Raz Ben Ami (57), Yarden Roman (36), Liat Atzili (49), Moran Stela Yanai, Liam Or (18), Itay Regev (18), Ofir Engel (17), Amit Shani (16), Gali Tarshansky (13), Raaya Rotem (54), Yelena Trupanov (50) és édesanyja, Irena Tati (73)

Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamasz fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe – jelentette az izraeli média.

A tűzszünet és a túszok elengedésének hatodik napján az Izrael és a Hamasz közötti egyezmény szerint tíz izraeli foglyot kellett volna szabadon engedni, de a Hamasz ezen felül elengedett két, orosz és izraeli kettős állampolgársággal rendelkező túszt.

Musza Abu Marzuk, a Hamasz magas rangú tisztviselője szerda reggel jelentette be, hogy a szervezet Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt tisztelegve két orosz állampolgárságú túszt szabadon enged, függetlenül az Izraellel kötött megállapodástól. Szerdán rajtuk kívül öt nő és öt gyermek került haza Izraelbe. Az izraelieken kívül négy thaiföldi állampolgárt is elengedtek.

A túszátadás és a tűzszünet hat napja után már 73 kiszabadított túsz került vissza Izraelbe, de izraeli számítások szerint még 25 olyan izraeli nő és gyermek maradt a Hamasz fogságában, akiket az eddigi humanitárius egyezmény szerint hazaengedhetnének.

- Hirdetés -

“Izrael azt mondja a Hamasznak: adják vissza mind a 25-öt, utána beszélünk a többiről” – mondta a Jediot Aharonot című újság hírportáljának, a Ynetnek egy magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő a tűzszünet és a túszátadás meghosszabbításáról szóló tárgyalásokra utalva.

Izraeli becslések szerint csak húszat tud visszaküldeni közülük a Hamasz, ez további két nap haladékot jelent.

Izrael azt üzente a Hamasznak a közvetítőkön keresztül, hogy ha nem érkezik meg a csütörtökön szabadon engedni tervezettek névsora éjjel, akkor csütörtök reggel megszűnik a tűzszünet. “Nincs olyan, hogy tűz esetén nem tárgyalnak. Ha nem hoznak vissza elhurcoltakat, akkor tűz van” – közölte a biztonsági vezető.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.