A túszok kiszabadításának lehetőségeiről tárgyalt arab kollégáival az amerikai külügyminiszter

Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy a Gázai övezetben még fogva tartott túszok kiszabaduljanak és visszajussanak családjukhoz – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Dubajban, elutazása előtt nyilatkozva.

„Eltökélt szándékunk, hogy a tűzszünet befejezése után is mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az összes túsz hazatérhessen a családjához” – szögezte le Blinken az elmúlt napok izraeli-palesztin túszcseréire utalva. Hangoztatta, hogy ezt a kérdést az arab kollégáival tartott megbeszélésén is felvetette.

Az amerikai tárcavezető Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia és Bahrein külügyminiszterével, továbbá a Palesztin Hatóság képviselőivel egyeztetett a dubaji ENSZ-klímacsúcs helyszínén.

Elmondta, hogy a tárgyaláson a Gázai övezet jövőjéről, a tartós béke eléréséről is szó volt.

A Hamasz palesztin terrorszervezet Izrael elleni, október 7-i támadása óta Blinken harmadszor tett látogatást a térségben.

A Hamasz terroristái október elején több száz túszt hurcoltak magukkal Izraelből. Azóta 113 túszt már szabadon engedtek, közülük 108-at – többnyire nőket és kiskorúakat – a csütörtökön véget ért egyhetes tűzszünet alatt.

Az izraeli hatóságok pénteki közlése szerint a Hamasz és a vele együttműködő fegyveres csoportok jelenleg 137 túszt tartanak fogva.

Címkép: Anthony Blinken Dubaiban, ma este – Fotó: POOL / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.