Hamasz: a háború végéig nem tárgyalunk további fogolycseréről

Egy izraeli páncélozott jármű a Gázai övezetben
Izraeli páncélozott jármű a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF

Nem lehet további fogolycseréről tárgyalni, amíg Izrael nem fejezi be a Gázai övezet ellen indított háborúját – jelentette ki szombaton az övezetet irányító Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője.

Szalah el-Aruri az al-Dzsazíra pánarab televíziónak adott interjújában leszögezte: a mostanáig el nem engedett izraeli túszok „izraeli katonák és olyan civil férfiak, akik szolgáltak az izraeli hadseregben”.

A túszok szabadon engedésének feltételeként Aruri tűzszünetet és minden, izraeli börtönben fogva tartott palesztin elengedését követelte.

„Menjen a háború a maga útján! A döntésünk végleges, és ebben nem kötünk kompromisszumot” – jelentette ki.

Ugyancsak szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert „zsákutcába jutottak” a Hamasszal folytatott megbeszélések.

A Hamasz 110 túszt már szabadon engedett, közülük 105-öt – többnyire nőket és kiskorúakat – a csütörtökön véget ért egyhetes tűzszünet alatt.

Az izraeli hatóságok pénteki közlése szerint a Hamasz és a vele együttműködő fegyveres csoportok jelenleg még 137 túszt tartanak fogva.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.