Sorstársaik kiszabadítását követelik a kiszabadult izraeli túszok

Öt kiszabadult nő rövid interjúkban beszélt a félelemről, éhezésről és alváshiányról, amelyet a fogságban tapasztaltak, miután elrabolták őket.

A Gázai övezetben korábban fogságban tartott túszok szombaton először szólaltak meg nyilvánosan, sürgetve a Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormányt, hogy biztosítsa a még mindig a palesztin területen, az iszlamista Hamasz mozgalom által fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

A 85 éves Yaffa Adar:

A túszok, akik közül néhányat a pénteken lejárt hétnapos humanitárius szünet keretében engedtek szabadon, egy videóban szólaltak meg, amelyet egy tel-avivi nagygyűlésen több ezres tömegnek közvetítettek. Az öt nő rövid interjúkban beszélt a félelemről, éhezésről és alváshiányról, amelyet a fogságban tapasztaltak, miután elrabolták őket a Hamasz október 7-én izraeli földön elkövetett támadásakor, amely a háborút kirobbantotta.

A támadásban a hatóságok szerint mintegy 1200 ember halt meg, többségük civil, további 240 embert pedig elraboltak és a Hamasz által ellenőrzött Gázai övezetbe vittek. “A lányaink olyan dolgokat láttak, amelyeket az ilyen korú gyerekek vagy bármilyen korúak nem láthatnak” – mondta a 45 éves Danielle Aloni, akit november 24-én engedtek szabadon ötéves kislányával együtt.

“Az élelem szűkében volt, és minél több idő telt el, annál kevesebb lett” – mondta a 84 éves Dica Heiman, akit kedden engedtek szabadon. A kiszabadult emberek felszólították az izraeli kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a többi túsz szabadon bocsátása érdekében.

A tanúvallomások sugárzása egy nappal az Izrael és a Hamasz közötti hétnapos humanitárius szünet befejezése után történt, amelynek eredményeképpen 81 izraeli túszt (összesen 110 elraboltat) engedtek szabadon 240 izraeli börtönben tartott palesztin fogolyért cserébe. Az izraeli bombázások pénteken újraindultak a Gázai övezetben, ahonnan a Hamasz rakétákat indított izraeli területek ellen.

Az 57 éves Raz Ben Ami:

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton közölte, hogy még mindig 137 izraelit és külföldit tartanak fogva a palesztin területen, amelyet Izrael 16 év blokád után “teljes ostrom alatt” tart, és ahol a humanitárius szükségletek óriásiak. A Hamasz-kormány szerint az ellenségeskedések kezdete óta több mint 15 ezer ember, köztük több mint 6150 18 év alatti halt meg az izraeli csapásokban.

A 85 éves Yochaved Lifshitz:

Címkép: Tüntetés a túszok kiszabadításáért Tel-Avivban, tegnap – Fotó: N12

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.