Az izraeli csapatok Han-Junisz központjában, házról házra haladnak előre

Izraeli katonák a Gázai övezetben
Fotó: IDF

Az izraeli csapatok a Gázai övezet déli részében található Han-Junisz központjában, házról házra haladnak előre, és harcot vívnak a Hamasz palesztin iszlamistáival – közölte szerdán az izraeli hadsereg.

Számtalan gázai menekült már el a harcok elől. „Nincsen biztonságos hely. Az egész Gázai övezet a világ egyik legveszélyesebb térségévé vált” – írta az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) az X-en.

Szemtanúk a dpa német hírügynökségnek drámai humanitárius helyzetről számoltak be. Tízezrek kénytelenek sátorban vagy fedél nélkül az utcán élni Han-Juniszban, miközben hiány van élelmiszerből, ivóvízből és gyógyszerekből.

A helyzet azután lett ott hirtelen drámai, hogy az izraeli hadsereg felszólította az embereket: a város nyugati kerületeibe vagy Rafah felé meneküljenek.

Izrael szerint a Hamasz vezetése és a még fogságukban lévő túszok az egyiptomi határ közelében lehetnek. Amennyiben az izraeli erőknek sikerül elfoglalniuk Han-Juniszt, a Hamasz harcosai már csak kisebb zugokba tudnak visszavonulni a Gázai övezet központi részén, illetve az egyiptomi határ mentén.

Az övezet több részén Izrael folytatta szerdán a légicsapásokat. A hadsereg tájékoztatása szerint mintegy 250 „terrorista célpontot” támadtak, a csapatok pedig továbbra is azon vannak, hogy lokalizálják a szélsőségesek fegyver- és robbanószerraktárait, alagútjait és egyéb katonai infrastruktúráját.

Az izraeli hadsereg beszámolt egy hatalmas fegyverraktárról, amelyet a Gázai övezet északi részén talált egy kórház és egy iskola közelében.

A fegyverek egy része, melyeket egy óvoda melletti raktárban találták a Gázai övezet északi részén
A fegyverek egy része, melyeket egy iskola melletti raktárban találták a Gázai övezet északi részén – Fotó: IDF

Az épületben gránátvetők és páncéltörő rakéták százai voltak, valamint többtucatnyi hosszabb hatótávolságú rakéta, gránátok és drónok. Az egyik katonai szóvivő szerint ez az eddig fellelt legnagyobb fegyverraktár, „a teljes terrorinfrastruktúra közvetlenül lakóépületek mellett volt”.

Ezekkel egy időben a nap folyamán az övezet mentén található izraeli településeken a Hamasz rakétatámadásai miatt ismét bekapcsoltak a légoltalmi szirénák. Izrael északi részén, Libanon felől is támadások érték az izraeli hadsereg állásait, amit az viszonzott.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.