Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamasszal

Izraeli katonák a Gázai övezetben – Fotó: IDF
Izraeli katonák a Gázai övezetben – Fotó: IDF

Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamasz palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján – jelentette a helyi média csütörtökön.

Az izraeli csapatok negyedik napja ostromolják a Gázaváros melletti Szadzsija negyedet, amely a tűzszünet után újraindított szárazföldi harcok egyik legnehezebb terepévé vált. Szerdán több mint ötven terrorista osztaggal csatáztak, és mintegy kétszáz iszlamista fegyverest öltek meg a katonai szóvivő közlése szerint.

A Hamasz csapatai páncéltörő rakétákkal támadják az izraeli harckocsikat, és mesterlövészekkel célozzák a katonákat. Eddig több tucat alagútlejáratot találtak a negyedben, és az október 7-i vérfürdő és a tömeges emberrablás nyomaira bukkantak.

A szintén észak-gázai Dzsabalijában Izrael rajtaütött egy Hamasz-különítményen, és több terrorista életét vesztette. Ott földalatti alagutak hálózatát, egy kiképző központot és egy fegyverraktárat tárták fel.

Eközben az övezet déli részén, Han-Juniszban is folytatódtak a csaták. Több tucat terrorista célpontot támadtak a levegőből, összecsaptak egy, alagutakból kijött fegyveres csoporttal, és megöltek két fegyverest, majd megsemmisítették a föld alatti járatot.

Gázaiak tízezrei menekültek Han-Junisztól nyugatra és délre fekvő területekre, a határ menti Rafahba is, miután az izraeli hadsereg behatolt Han-Juniszba. Az izraeli hadsereg az övezet déli részén a korábban biztonságosnak minősített helyeken is harcol, szerdán a rafahi támadásban számos menekült is meghalt és káosz tört ki egy olyan térségben, ahová a bombázások elől lakóhelyüket elhagyni kényszerültek zsúfolódtak.

Az elmúlt napokban elrendelték, hogy a palesztinok minél több harci zónából meneküljenek egyre kisebb területre. Sokan elhagyták a 620 ezer embernek otthont adó Han-Juniszt, miután Izrael Rafahot jelölte meg számukra evakuálásuk lehetséges céljaként.

Nem sokkal a Rafah elleni szerdai támadás előtt az ENSZ aggodalmának adott hangot a városban uralkodó nehéz körülmények miatt, a kitelepítettek menedékhelyei messze meghaladják a kapacitásukat, és az evakuáltak kénytelenek az utcán, vagy telkeken és egyéb elhagyott területeken aludni.

Gázai lakosok az UNRWA elosztóközpontja előtt Deir al-Balahban:

Két 22 éves katona életét vesztette a Gázai övezetben folytatott harcokban, és ezzel 86-ra nőtt a szárazföldi hadművelet megindítása óta elesett izraeli katonák száma.

A biztonságpolitikai kabinet szerda este elfogadta amerikai nyomásra a szűk hadikabinet javaslatát a Gázai övezetbe bejutó üzemanyag mennyiségének megduplázásáról – közölte a miniszterelnöki hivatal csütörtökön.

A Zsidó Erő pártot vezető Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és a Vallásos Cionisták párt élén álló Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a javaslat ellen szavazott. A hivatalos közlemény szerint az üzemanyag “minimális növelését” engedélyezték, vagyis nem határozták meg a növelés mértékét.

A védelmi minisztérium egy évre szóló ideiglenes törvénymódosítást szorgalmaz, amely egy évvel megemeli a tartalékos szolgálat idejét a háborús helyzet miatt. Ezzel megakadályozzák a korhatárhoz közeli, több ezer harcoló tartalékos leszerelését. Jelenleg a tartalékos katonák 40, a tartalékos tisztek 45, a kulcspozíciókat betöltő tartalékosok pedig 49 évesen felmentést kapnak a szolgálat alól. Ezt módosítanák 41, 46 és 50 évre.

Az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium programot indít a civil közösségi védelmi egységek jobb felszerelésére, mert a helyi közösségek lakóiból álló önvédelmi önkéntes csapatok gyakran elsőként szembesülnek a támadásokkal.

Október 7-én a gázai határnál több közösségi fegyveres osztag megfelelő fegyverek és felszerelés nélkül szállt szembe az iszlamista terroristákkal. Az ilyen egységek megerősítését a Gázával szomszédos közösségeknél kezdik meg, és hetente tizenkét csapatot szerelnek fel a tervek szerint.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.