A Palesztin Hatóság elnöke szerint nemzetközi békekonferenciát kellene összehívni

A Gázai övezeti fegyveres konfliktus leállítása érdekében mielőbb nemzetközi békekonferenciát kellene összehívni, ahol tartós politikai megoldást lehetne kidolgozni – jelentette ki Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke a Reuters hírügynökségnek adott, pénteken megjelent interjújában.

A Ramallahban folytatott beszélgetésben Abbasz úgy fogalmazott: az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus olyan aggasztó szintet ért el, amely már megköveteli azt, hogy nemzetközi konferenciát rendezzenek az ügyben, és a világhatalmak garanciákat adjanak egy olyan megoldás érdekében, amely elvezetne egy független palesztin állam megalapításáig a Gázai övezet, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén.

A palesztin elnök kifejtette: „az Egyesült Államok biztosít minket afelől, hogy támogatja a kétállami megoldást, és arról is, hogy Izraelnek nem szabad megszállnia a Gázai övezetet, ott biztonsági ellenőrzést fenntartani, vagy területet sajátítani ki belőle. Viszont Amerika nem kényszeríti ki Izraeltől mindazt, amiről beszél.”

„Az Izrael mellett teljes mellszélességgel kiálló Egyesült Államokat terheli a felelősség mindazért, ami jelenleg a Gázai övezetben történik. Ez az egyetlen olyan hatalom, amely el tudná érni Izraelnél, hogy hagyjon fel a háborúval, de sajnos, ezt nem teszi meg. Amerika Izrael cinkosa” – fogalmazott Mahmud Abbasz.

A palesztin elnök kitért arra is, hogy a Gázai övezetet teljesen újjá kell majd építeni, és ehhez erőforrásokra lesz szükség. „Gázát lerombolták, a kórházait, az iskoláit, az infrastruktúráját, az épületeit, a mecseteit elpusztították. Semmi nem maradt” – tette hozzá.

Abbasz elmondta, azt tervezi, hogy erőt lehel a meggyengült Palesztin Hatóságba, régóta várt reformokat vezet be, illetve parlamenti és elnökválasztást tart. Arra a felvetésre, megkockáztatná-e a választásokat úgy is, hogy azokon akár az iszlamista Hamasz is győzelmet arathat, azt felelte: „az nyer, aki nyer”, demokratikus választásokat tartanának.

Címkép: Mahmud Abbasz – Fotó: Wikipedia

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.