A Hamász csapdája az izraeli katonáknak és visszatérés

Avi/ujkelet.live

Vaskardok-60. nap: 18 óra csend után délután fél 4 körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nirim kibucban, sérülés nem történt.

119: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy a 28 éves Tomer Slomo Myara törzsőrmester a tartalékosoknál Netanjából, a Harcmérnöki Hadtest 710-es zászlóaljának katonája, pénteken elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 119-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg megoszott egy videót, melyben az egyik parancsnok a Gázai övezetben részletesen bemutatja a Hamász terrorszervezet arra irányuló trükkjeit, hogy a harcok közepette csapdába csalja a katonákat.

A Dzsabalija menekülttábor közelében a terroristák babákat és iskolatáskákat helyeztek el egy alagútbejárat közelében, amely egy nagy alagúthálózathoz kapcsolódik polgári területek, beleértve egy iskolát és egy klinikát, alatt. A babákhoz síró hangot kiadó hangszórókat csatlakoztattak és a helyszínen bombákat helyeztek el.

A parancsnok szerint ezeket a tárgyakat olyan helyen helyezték el, ahol fegyveresek próbáltak lecsapni a katonákra az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNRWA) zsákjaiba helyezett bombákkal. A katonák harcba szálltak és legyőzték a terroristákat.

„Az a céljuk, hogy rávegyenek minket, hogy megvizsgáljuk ezeket a dolgokat… hogy egy becsapdázott helyre csaljanak minket”.

Az erők alapos átvizsgálást végeztek a területen, és felfedték a csapdákat, valamint a Hamász hírszerzési és páncéltörő állásait a területen.

Északi front: ,,Ha a világ nem gondoskodik a Hezbollah távoltartásáról a határtól, Izrael fog intézkedni”- mondta Beni Gantz a hadikabinet tagja az északi határ közösségeinek fórumával tartott találkozóján.

Délután 13 rakétát lőttek ki Kirjat Smonára, öt nyílt területen landolt, a többit elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Sérülés nem történt.

Felfüggesztés: Videón rögzítették, ahogy izraeli határrendészek megvernek egy török fotóriportert Kelet-jeruzsálemben. A Walla hírportál szerint a szóban forgó határrendészeket felfüggesztették.

Visszatérés: Noga Weiss, akit a Hamász 50 napig túszként tartott édesanyjával, Sirivel együtt a Gázai övezetben, tegnap tért vissza először testvére társaságában a lerombolt otthonába Be’eri kibucba.

Összeszedte könyveit és meggyújtotta az utolsó hanuka gyertyát.

Édesapját, Ilant, akit vele együtt raboltak el, eltűntként tartják nyilván.

Sürgetnek: Az EU és 14 ország, köztük az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada és Franciaország közös nyilatkozatban sürgeti Izraelt, hogy „azonnali és konkrét lépéseket tegyen a megszállt Ciszjordániában [Júdea és Szamária] tapasztalható rekordarányú erőszak kezelésére a telepesek részéről”, mondván, hogy a folyamatban lévő támadások „elfogadhatatlanok”.

A nyilatkozat figyelmeztet, hogy „súlyos aggodalomra ad okot a szélsőséges telepesek rekordszámú támadása”, különösen október 7. óta.

„Izraelnek, mint megszálló hatalomnak meg kell védenie a ciszjordániai palesztin polgári lakosságot” – áll a közleményben. „Izrael kudarca a palesztinok megvédésében és a szélsőséges telepesek bíróság elé állításában, a szinte teljes büntetlenség környezetéhez vezetett, amelyben a telepesek erőszakossága soha nem látott szintet ért el.”

A közlemény szerint „a telepesek több mint 343 erőszakos támadást követtek el, 8 palesztin civilt megöltek, több mint 83-at megsebesítettek, és 1026 palesztint kiszorítottak otthonából”.

The post A Hamász csapdája az izraeli katonáknak és visszatérés first appeared on Új Kelet online.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.