A miniszterelnök sajtótájékoztatója a Kirjában, és előtte a túszok családjainak tüntetése

ujkeletlive

Netanjahu a túszokról és a gázai jövőképről

Binjámin Netanjahu miniszterelnök, egy nappal azt követően, hogy a hadsereg tévedésből lelőtt három Gázában fogvatartott túszt, a hadikabinet két másik tagjával Joáv Gallant védelmi és Beni Gantz miniszterrel a szombat kimenetele után tartott sajtótájékoztatót.

Izrael polgárai. Háborút vívunk a létünkért, amelyben elkötelezettek vagyunk, hogy a harcot a győzelemig folytassuk, a nemzetközi nyomás és az elviselhetetlenül súlyos ár ellenére, amit szeretett fiaink és lányaink elvesztése jelent. Izrael Állam gyászolja három túszunk – Jotam Haim (28), Szamar Fuad Talalka (22) és Alon Samriz (26) – tragikus halálát,” – közölte Netanjahu.

A katonák úgy vélték, hogy a három izraeli, akik fehér zászlót lobogtattak és héberül kiabáltak a Hamász terroristái, ezért lelőtték őket, ezt követően a katonai szóvivő drámai bejelentése sokkolta az országot. A fogvatartottak családjai folyamatos könyörgése ellenére a miniszterelnök kitartott korábbi álláspontja mellett, mondván – “az erős, folyamatos és tartós katonai hadjárat az egyetlen módja annak, hogy megsemmisítsük a Hamászt és biztosítsuk a gázai foglyok kiszabadulását.”

Katonai nyomás nélkül nem jött volna létre a korábbi megállapodás, amely 110 fogoly szabadon bocsátását eredményezte,” – mondta Netanjahu, majd hozzátette, miszerint “csak a katonai nyomás folytatása vezethet valamennyi foglyunk szabadon bocsátásához. A tárgyalócsoportnak adott utasításaim ezen a katonai nyomásgyakorláson alapulnak – és e nélkül nincs semmink.”

Emellett, Netanjahu visszautasította a történtek után megfogalmazódott nyomásgyakorlás stratégiájának kritikáját, és kijelentette, hogy a továbbiakban is ragaszkodik a terrorszervezetre irányuló nyomásgyakorláshoz, amit Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval is közölt hétvégi izraeli útja során.

A miniszterelnök megemlítette, hogy Izrael folytatni fogja “katonai és diplomáciai erőfeszítéseit a túszok biztonságos hazahozatalára,” – utalva arra az újabb fejleményre, miszerint többszöri politikai ellenállás után, David Barnea kémfőnök pénteken késő este találkozott Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani katari miniszterelnökkel. Az európai találkozó az első volt azt követően, hogy a legutóbbi túszalku befejezése egy hetes sikeres fogolycsere után november végén megszakadt.

A miniszterelnök a túszok kérdése és hadsereg további stratégiája mellett, a háború utáni álláspontját hangsúlyozta, ismét visszautasítva a Biden – kormány  elképzelését egy újjáélesztett Palesztin Hatóság által ellenőrzött gázai övezet vízióját illetően.

Nem fogom megengedni, hogy Hamasztánt Fatahsztánnal, vagy Khan Juneszt Dzseninnel helyettesítsük. A Hamász és a Fatah közötti vita nem arról szól, hogy Izrael államot el kell-e törölni, hanem csak arról, hogyan lehet ezt megtenni,” – ismételte meg Netanjahu korábbi nyilatkozatát.

Figyelmeztetve arra, hogy Izrael nem akarja megismételni az 1993-as oslói megállapodás hibáját, amely lehetővé tette a Palesztin Hatóság létrehozását, és elindította Izraelt a konfliktus kétállami megoldásának útján, a miniszterelnök a továbbiakban ismét megemlítette, hogy hivatali ideje alatt nem fogja hagyni, hogy a Palesztin Hatóság, amely nem volt hajlandó elítélni az október 7-i mészárlást az övezetet kormányozhassa.

Büszke vagyok arra, hogy megakadályoztam egy palesztin államot, mert most már mindenki érti, mi történt volna, ha ez bekövetkezik,” – közölte Netanjahu, majd hangsúlyozta, hogy a Hamász megsemmisítése után az övezetet demilitarizálják, és izraeli biztonsági ellenőrzés alatt marad.

Végezetül a miniszterelnök megemlítette a biztonsági kabinet azon döntését, hogy megnyitja a Kerem Salom átkelőt a humanitárius áruk előtt, hangsúlyozva, hogy ezáltal Izrael eleget tett egy olyan amerikai ígéretnek, és az egyiptomi átkelő felújítása után az átkelőt lezárják.

Netanjahu, továbbá hangsúlyozta a Hezbollah északi fenyegetésének megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket, kiemelve a határmenti közösségekből kimenekített lakosság biztonságos hazatérésének fontosságát.

Eközben a túszok családjai szerint tovább folytatódik az orosz rulett

A pénteki drámai eseményeket követően a Gázába elhurcoltak szerettei és támogatóik szombat este a kormány segítségét kérték az övezetben még mindig fogva tartott több mint 100 túsz kiszabadítására irányuló tárgyalások újrafelvétele, és a harcok ideiglenes felfüggesztése érdekében.

Csak holttesteket kapunk vissza. Azt akarjuk, hogy hagyják abba a harcot, és kezdjenek tárgyalásokat,” – kérte Noam Peri, akinek édesapját hurcolták el a terroristák október hetedikén, azt követően, hogy a pénteki tévedésből lelőtt túszok hírére a hozzátartozók attól tartanak, hogy akár szeretteik lehetnek egy következő téves azonosítás áldozatai.

A szombati rendezvényt a korábbi tüntetések megszokott helyszíne, a tel-avivi művészeti múzeum előtti Túszoktere helyett, ezúttal a védelmi minisztérium közeli Kirja katonai parancsnoksága előtt tartották, hangsúlyozva a kormány felé intézett felhívásukat.

A beszédek előtt a több ezer jelenlévő egy perces néma csenddel emlékezett meg az izraeli csapatok által tévedésből megölt három túszról, valamint a 27 éves Inbar Haimanról, akinek a halálát tegnap este jelentették be, és akit a Hamász terroristái október 7-én hurcoltak el a Re’im melletti zenei fesztiválról, és megölték a fogságban.

A felszólalók között a legutóbbi túszalku révén szabadon engedett foglyok és családtagjaik a miniszterelnök, illetve a háborús kabinet figyelmét kérték, hangsúlyozva a túszok szenvedését, miközben az alku kereteinek azonnali jóváhagyására szólítottak fel.

Raz Ben-Ami, egyike azon túszoknak, akik nemrég kiszabadultak, ugyanakkor férje Ohad továbbra is a Hamász fogságában van.

Nem könnyű nekem itt állni. Azért döntöttem úgy, hogy eljövök, mert vészhelyzet van. A Hamász fogságából 54 nap után tértem vissza. Szeretett férjem van a Hamász fogságában. Nem adom fel, amíg ő itt nem lesz. Nem fogok nélküle élni. Tíz nappal ezelőtt könyörögtem a kabinetnek, és figyelmeztettük őket, hogy a harcok az elraboltak sérüléséhez vezethetnek. Sajnos igazunk lett. A katonai fellépés önmagában nem fogja megmenteni az elraboltak életét. Könyörgöm, ígérjék meg, hogy élve hozzák vissza a túszokat, mire várnak még,” – tette hozzá Ben-Ami.

Dani Elgarat, akinek testvérét a Nir Oz kibucból rabolták el nehezményezte, hogy a kormány nem hallgatja meg a foglyok családjait, és alig vagy egyáltalán nem kapnak tájékoztatást szeretteik hollétéről.

Ezenkívül, a felszólalók között volt Rubi Chen, a 19 éves Itáj édesapja, illetve a 13 éves Jagil Jákov, aki 52 napos Hamász-rabság után szabadítottak ki, és akinek édesapját még mindig az övezetben tartják fogva.

Őrülten hiányzik az apám, és a kibucbeli barátaim is, akik Gázában maradtak. Szeretném elmondani Bibinek [Netanjahu], hogy nagy szükségem van az apámra otthon. Várom őt, hogy megünnepelhessük a bár micvómat. Ahogy telik az idő, ő és az összes ottani barátja egyre nagyobb veszélyben van. Nem hagyunk túszokat a terepen,” – mondta Jagil

A hadsereg jelenleg nem rendelkezik pontos adatokkal, de úgy vélik, hogy 128 túsz van még mindig gázai fogságban, azonban valószínűleg már nincs mindegyikük életben.

The post A miniszterelnök sajtótájékoztatója a Kirjában, és előtte a túszok családjainak tüntetése first appeared on Új Kelet online.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.