Holland bíróság: Hága küldhet F-35-ös repülőgép-alkatrészeket Izraelnek

Izraeli F-35-ös vadászgép – Fotó: Erik D. Anthony / U.S. Air Force
Izraeli F-35-ös vadászgép – Fotó: Erik D. Anthony / U.S. Air Force

A holland kormánynak nem kell leállítania az F-35-ös amerikai vadászgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe – közölte ítéletében a hágai kerületi bíróság, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland napilap szemlézett hétfőn.

Hollandiában nemzetközi civil szervezetek december 5-én indítottak pert a kormánnyal szemeben annak érdekében, hogy leállítsák az F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe. Azzal érveltek, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot. A szervezetek szerint az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázisának raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett “háborús bűnökben”.

A holland kormány azzal érvelt, hogy az F-35-ös repülőgépek izraeli bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg a háborús humanitárius jog megsértése.

Az illetékes hágai bíróság ítéletében azt írta: az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

“Az ügyben illetékes miniszter megfontolásai nagymértékben politikai természetűek, és a bíráknak nagy szabadságot kell hagyniuk a miniszteri döntéseknek” – fogalmaztak. Gázában a háborús helyzet nagyon összetett, sok részlet még mindig tisztázatlan – tették hozzá.

A bíróság azt is közölte, hogy a holland kormány “a jelenlegi konfliktus ismeretében sem köteles felülvizsgálni” az F-35-ös alkatrészek szállítására 2016-ban kiadott engedélyt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.