Az új izraeli javaslat 40 túsz szabadon bocsátására szólít fel

A paktum a harcok legfeljebb egy hétig tartó szüneteltetésére szólít fel

Az izraeli kormány új megállapodást kötött több tucat túsz szabadon bocsátásáról Gázából, egy, az ügyet közvetlenül ismerő tisztviselő szerint – írja Erin Banco a Politico-ban.

A javaslat az amerikai, izraeli és katari tisztviselők közötti tárgyalások legutóbbi fordulói után született. Bill Burns, a CIA igazgatója, David Barnea, a Moszad vezetője és Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani sejk katari miniszterelnök hétfőn Varsóban találkozott, hogy megvitassák egy új túszmegállapodás lehetőségét. Izrael, amely nem tárgyal közvetlenül a Hamasszal, Kataron keresztül nyújtotta be a megállapodást.

A paktum a harcok legfeljebb egy hétig tartó szüneteltetésére és 40 túsz szabadon bocsátására szólít fel, köztük sok nőre és gyermekre, akikről a Hamasz korábban beleegyezett, valamint olyan túszok szabadon bocsátására, akiknek orvosi ellátásra van szükségük. Lehetővé tenné továbbá további humanitárius segélyek áramlását Gázába.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy a tárgyalások folyamatban vannak, és hivatalosan még nem született megállapodás. Az Axios számolt be elsőként az izraeli javaslatról. Az izraeli kormány képviselői nem kívántak nyilatkozni.

Ha minden fél aláírja a megállapodást, az az első ilyen megállapodás lenne november 22. óta, amikor Izrael és a Hamasz megállapodott a tűzszünetről és 150 palesztin fogoly szabadon bocsátásáról 50 túszért. A túszokat október 7-én fogták el a Hamasz betörése során.

Eddig több mint 100 túszt engedtek szabadon Gázából, köztük két amerikait. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kedden azt mondta, hogy a kormány úgy véli, hogy nyolc amerikai túsz maradt Gázában. Nem világos azonban, hogy a Hamasz mindet fogva tartja-e. A tisztviselők az elmúlt hetekben azt mondták, hogy még mindig dolgoznak az összes túsz hollétének meghatározásán, hogy életben vannak-e, és hogy a Hamaszon kívül más csoportok rejtegetik-e őket.

Az amerikai és izraeli tisztviselők számára egyaránt különös aggodalomra ad okot több tucat női és gyermek túsz sorsa. Egy korábbi megállapodás értelmében a Hamasz nem adta át azoknak a nőknek és gyermekeknek a listáját, akiket szabadon kellett volna engednie, ami a tárgyalások befejezését és a harcok újrakezdését eredményezte.

Azóta a tisztviselők egyre jobban aggódnak ezekért a nőkért és gyermekekért. A Biden-adminisztráció tisztviselői bizonyítékok bemutatása nélkül nyilvánosan azt állították, hogy a Hamasz szexuálisan bántalmazza a női túszokat, és hogy a csoport nem hajlandó szabadon engedni őket, attól tartva, hogy részletezik ezeket a háborús bűnöket a világnak.

A varsói tárgyalásokra néhány nappal azután került sor, hogy Izrael elismerte, hogy véletlenül megölt három izraeli túszt.

Angolról fordította Borbély János

Címkép: Túszok képei Tel-Avivban – Fotó: Leon Neal / Getty Images

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSpolitico