Dél-Afrika népirtás vádjával eljárást indít Izrael ellen a Nemzetközi Bíróságon

Dél-Afrika népirtás vádjával eljárást indít Izrael ellen a Nemzetközi Bíróságon

A Dél-afrikai Köztársaság sürgős végzést kért a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságtól (ICJ) annak megállapítása végett, hogy Izrael megsértette-e a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamasz palesztin terrorszervezet elleni katonai fellépésével Gázában – közölte a hágai bíróság és a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériuma pénteken.

“Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben” – áll a minisztérium sajtóközleményében.

A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.

A népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény részes államaként Dél-Afrikának szerződéses kötelessége a népirtás megakadályozása – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Dél-Afrika november elején bejelentette: visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamasszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt.

Öt évvel ezelőtt, 2018-ban az afrikai állam már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.

Címkép: Fotó: AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.