A “Svii” című hetilap egy karikatúrát jelentetett meg, amelyben Esther Hayut egy IDF-katona hátára lép Gázában

Az Or Reichert karikatúrájának megjelenésére reagálva a bírósági rendszerhez jogi tanácsadója éles levélben fordult az újság kiadójához: “Ez egy komoly kiadvány, amely felveti az erőszakra való uszítás gyanúját.”

A vallásos-nemzeti nyilvánosság számára készült “Svii” (Hetedik) című hetilap ma (csütörtökön) karikatúrát jelentetett meg, amelyen a Legfelsőbb Bíróság leköszönő elnöknője, Esther Hayut a Gázai övezetben egy IDF-katona hátára lépve látható, akinek fegyvere mellette hever, miközben Hayut kezében egy zászló az igazságosság mérleg szimbólumával, zöld színben (a Hamasz zászlóval megegyező színben) – írja Ido David Cohen a Haaretzben.

A hetilap borítóján 26, jesivát végzett IDF mártír képe látható, akik a jelenlegi háborúban estek el, a következő oldalon pedig a dizájner és reklámszakember, Or Reichert által rajzolt karikatúra illusztrálja Rubi Luzon, az újság kiadója és a Galileai Fejlesztési Hatóság megbízott vezérigazgatója – ami egy kormányzati hatóság – cikkét, amiben így ír:

“A Legfelsőbb Bíróság ítélete az ésszerűség kérdésében ismét bizonyítja egyes bírák valóságtól való elszakadását. Egy nehéz háború kellős közepén, amelyben az izraeli hadsereg katonái harcolnak, Esther Hayut elnök nem tudott úrrá lenni a benne lévő „Aharon Barakon”… Éppen abban az időben, amikor Izrael polgárai és különösen a katonák azt keresik, ami egyesít és ami egymáshoz köt, Hayut azt kereste, ami elválaszt és megoszt… de mivel ez Hayut hattyúdala a bíróságon, nem marad más hátra, mint azt mondani: „Hál’istennek megszabadultunk tőle”.

A karikatúra megjelenésére reagálva a bírósági rendszer jogi tanácsadója, Barak Lazer ma délelőtt éles levélben fordult a kiadóhoz, Rubi Luzonhoz, az újság főszerkesztőjéhez, Aaron Weisberghez és a karikaturista Reicherthez, amelyben felszólítja őket, hogy távolítsák el az ábrát az irányításuk alatt álló összes médiából. “Ez egy komoly kiadvány, amely felveti az erőszakra való felbujtás gyanúját. Ezenkívül – állította Lazer – „az említett kiadványban felvetik a bíróság hanyagságának gyanúját”.

A hetilap 2011 óta jelenik meg, és hétvégenként több tízezer példányban terjesztik a zsinagógákban. Reichert először 2007-ben kezdett el a sajtó számára illusztrálni, amikor többek között a “Mekor Rishon”-nak dolgozott, és több mint egy évtizede csatlakozott a “Svii” újsághoz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz