Libanonba utazik az EU külügyi főképviselője, hogy az izraeli határon kialakult helyzetről tárgyaljon

Libanonba utazik pénteken Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, hogy az izraeli határon kialakult helyzetről és az izraeli-palesztin konfliktus kiszélesedésének elkerüléséről tárgyaljon – közölte az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) Brüsszelben.

A sajtóközlemény szerint a főképviselő háromnapos látogatása alatt tanácskozást folytat Nabih Berrivel, a libanoni parlament elnökével, Nadzsib Mikati miniszterelnökkel, Abdallah Bouhabib külügyminiszterrel, Joseph Aounnal, a libanoni fegyveres erők parancsnokával, továbbá Aroldo Lázaro tábornokkal, az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának vezetőjével.

“A látogatás alkalmat ad arra, hogy megvitassák a Gázában és környékén kialakult helyzet valamennyi aspektusát, beleértve annak a régióra gyakorolt hatását, különös tekintettel az izraeli-libanoni határon kialakult helyzetre, valamint arra is lehetőséget teremt, hogy tárgyalásokat folytassanak a regionális eszkaláció elkerülésének és a polgári lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek fenntartásának fontosságáról” – áll az EKSZ-közleményben.

A főképviselő ismételten hangsúlyozni fogja, hogy a regionális vezetőkkel folytatott diplomáciai erőfeszítéseket elő kell mozdítani annak érdekében, hogy megteremtsék a feltételeket az Izrael, a palesztinok és a régió közötti igazságos és tartós béke eléréséhez – emelték ki.

A kétoldalú együttműködés, valamint libanoni belpolitikai és regionális kérdések szintén a megbeszélések részét képezik.

Palesztin és libanoni vádak szerint az izraeli hadsereg kedden a libanoni fővárosban végrehajtott légicsapásban végzett Szaleh Arurival, a Hamasz palesztin iszlamista szervezet második legmagasabb rangú vezetőjével. A támadást a térség több vezetője elítélte, Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta felelősségét. Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnök bírálta “az újabb izraeli bűntettet, amelynek célja Libanon bevonása a konfrontáció újabb szakaszába”. A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet szerint a Hamasz-vezető bejrúti megölése “súlyos támadás Libanon ellen”. A libanoni kormány szerdán közölte: tárgyalásokat folytat a Hezbollahhal, hogy elkerüljék a háború kiterjedését Izraellel.

Címkép: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője 2024. január 3-án – Fotó: Patricia de Melo Moreira / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.