Izrael megállapodás alapján gyógyszereket küldhet a Hamasz túszainak

Izrael egy Katarral megkötött megállapodás alapján gyógyszereket küldhet a Gázai övezetbe a csaknem száz napja a Hamasz iszlamista terrorszervezet fogságában lévő izraelieknek – jelentette be péntek este az izraeli miniszterelnöki hivatal.

Az izraeli hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője által Katarral megkötött megállapodás szerint “a következő napokban” a vöröskereszt fogja eljuttatni a szükségesnek ítélt gyógyszereket a Hamasz túszainak. A lehetőségért cserébe Izrael humanitárius segélyt, részben szintén orvosságokat küld a nélkülöző palesztin civileknek is az övezetbe.

A Gázai övezeti iszlamista szervezetek fogságában még százharminc elhurcolt van Izrael számítása szerint, de közülük mintegy húsznak már csak a holtteste. A túszok közül többen még az október 7-i terrortámadásban vagy később megsebesültek. Többen szenvednek valamilyen krónikus betegségben: asztmában, hipertóniában, szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegségben, és többen nyolcvan évnél is idősebbek.

Izrael kezdettől fogva követeli, hogy a túszok kaphassanak gyógyszert, de a Hamasz mostanáig megtagadta az együttműködést ebben a kérdésben, ám végül engedett Katar fokozott nyomásának.

Az elhurcoltak családtagjainak központjában bejelentették, hogy a gázai humanitárius szállítások feltételéül követelik annak képi bizonyítékát, hogy az elraboltak valóban megkapták a gyógyszereket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.