Izrael-ellenes tüntetők összecsaptak rendőrökkel az olaszországi Vicenza vásárterén

Izrael-ellenes tüntetők összecsaptak rendőrökkel az olaszországi Vicenza vásárterén

Izrael-ellenes tüntetők összecsaptak szombaton rendőrökkel az olaszországi Vicenza vásárterén, ahol a hagyományos nemzetközi ékszervásáron Izrael számára is van fenntartott pavilon; a tüntetők ennek bezárását követelték.

A tüntetők átvágták a vásártér egyik hátsó bejáratát elzáró láncokat; a rendőrség többször megállásra szólította fel őket, de továbbmentek, ezért a rendőrök útjukat állták. A demonstrálók ekkor többször összecsaptak a rendfenntartókkal. Füstbombákat, petárdákat dobtak rájuk, pajzsokkal próbáltak előrenyomulni. A rendőrök gumibotozással és vízágyúval válaszoltak. A rendőrök soraiból többen megsebesültek.

A szélsőbaloldali szervezetek által meghirdetett demonstráció kapott előzetes engedélyt, és mintegy ötszázan vettek rajta részt. A tüntetők transzparenseiken a Gázai övezeti háború leállítását, a palesztin területek izraeli megszállásának megszüntetését és Izrael vásári pavilonjának bezárását követelték. Az összecsapásnak az volt az oka, hogy letértek a hatóságokkal egyeztetett útvonalról, és a VicenzaOro (Arany Vicenza) nevű ékszer- és ötvösművészeti vásár helyszínéhez vonultak.

Vicenza polgármestere, Giacomo Possamai, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők magatartását. A tüntetéshez való jogot az alkotmány biztosítja, de “aki botokkal és arcát elfedve vonul utcára (…), az Olaszország történelme legsötétebb időszakát idézi fel, és kárt okoz az általa képviselt ügynek is” – jelentette ki. Ellentmondásnak nevezte erőszakkal követelni békét és tűzszünetet és köszönetet mondott a hatóságoknak munkájukért.

Raffaella Paita, az Élő Olaszország (IV) centrumpárt országos koordinátora szerint a szélsőbaloldali mozgalmak tanúsította erőszakot és antiszemitizmust súlyosbítja, hogy mindaz a holokauszt emléknapja előtt történt.

Az Izrael-ellenes tüntetés bizonyítja, hogy az igazi antiszemitizmus a baloldalon van – jelentette ki Alfredo Antoniozzi, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

Címlapkép: Az izraeli pavilon jelenléte ellen tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel – Fotó: Piero Cruciatti / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.