Tovább dúlnak a harcok a Gázai övezetben, közben a menekültáradat is megindult

Izraeli katonák a Gázai övezetben
Fotó: IDF

Folytatódtak a harcok csütörtökre virradóra a Gázai övezet déli részén lévő Han-Junisznál, az izraeli hadsereg (IDF) felszólította az ott élőket, induljanak tovább a várostól délebbre található Rafah felé. Mindeközben Katar bírálta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki a héten Doha közvetítői szerepét kifogásolta.

Helyszíni beszámolók és az internetre feltett videófelvételek szerint a harcok dúlta Han-Juszniszból és környékéről máris újabb menekültáradat indult az egyiptomi határon található Rafah felé, sokan azonban emlékeztetnek arra, hogy az oda vezető utak is veszélyesek.

Az IDF bejelentette, vizsgálatot indít az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) han-juniszi központja ellen szerdán végrehajtott csapása ügyében. A hadsereg közleményben tudatta, hogy máris kizárták a légicsapást és a tüzérségi támadást is, hozzátéve, elképzelhető, hogy a csapás a Hamasz támadásának eredménye volt.

Az UNRWA létesítménye elleni, kilenc halottal járó támadást az Egyesült Államok is elítélte. Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig felszólította a szemben álló feleket, tegyenek meg mindent a világszervezet központjainak védelméért.

Mindeközben Katar felszólalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli 12-es csatorna televízió által kedden kiszivárogtatott nyilatkozata miatt, melyben a kormányfő – a Gázai övezetet irányító Hamasz fogságából kiszabadult túszokkal rendezett találkozóján – problematikusnak nevezte Doha közvetítői szerepét.

„Nincsenek illúzióim velük kapcsolatban… – hallható a felvételen – Meglennének az eszközeik, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamaszra (…) Elvégre ők pénzelik (a Hamaszt)” – mondta Netanjahu.

Madzsid el-Anszari, a katari külügyminisztérium szóvivője felelőtlennek és destruktívnak minősítette a miniszterelnök szavait és emlékeztetett arra, hogy novemberben éppen katari közvetítéssel szabadult ki izraeli túszok egy csoportja Gázából.

A szóban forgó felvételen Netanjahu bírálta továbbá az Egyesült Államok és Katar között született, a Katarban lévő amerikai támaszpont működésének meghosszabbításáról szóló egyezményt is.

„Ahelyett, hogy Katar az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai kapcsolatait venné célba, az izraeli kormányfő remélhetőleg a túszok kiszabadításával foglalkozik majd” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a szóvivő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.