Nemzetközi Bíróság: Izraelnek meg kell akadályoznia a gázai népirtást; Nem rendeltek el tűzszünetet

A Hágai ​​Törvényszék, ma – Fotó: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) felszólítja Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében – tájékoztatott Joan E. Donoghue amerikai ügyész, az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke pénteken azon eljárás keretében, amelyet Dél-Afrika indított Izraellel szemben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérve.

Az ügyész emlékeztetett: a Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamasz palesztin terrorszervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására annak érdekében, hogy “megvédje a palesztin népet a népirtásról szóló egyezmény szerinti jogait sújtó további, súlyos és helyrehozhatatlan sérelmektől”, valamint “biztosítsa, hogy Izrael teljesítse az egyezményből eredő kötelezettségeit”.

Joan E. Donoghue, a pénteken kihirdetett végzés felolvasásakor mindenekelőtt hangsúlyozta: a bíróság tisztában van a régióban kibontakozó emberi tragédia mértékével, és mély aggodalmát fejezi ki a halálesetek és az emberi szenvedés miatt. “Gáza a halál és a kétségbeesés helyévé vált” – fogalmazott.

Közölte: az Izrael által Gázában elkövetett cselekmények és mulasztások közül néhányról úgy tűnik, hogy a népirtásról szóló egyezmény rendelkezéseinek hatálya alá tartozhatnak. Ennek ismeretében a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy “nem tud eleget tenni Izrael azon kérésének, hogy ne fogadja el a kérelmet”. Kiemelte: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság joghatósággal rendelkezik az ügy elbírálására. Mint fogalmazott: “elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a népirtás vádjaira”.

A palesztinok védett csoportnak számítanak az egyezmény értelmében, az előzetes döntéshozatali eljárás keretében kihirdetett ideiglenes intézkedésekről szóló végzés meghozatalával a bíróság ezért nem ejti a népirtással kapcsolatos vádakat – közölte.

A végzés részleteit ismertetve Joan E. Donoghue azt mondta, a bíróság elismeri a palesztinok jogát arra, hogy megvédjék őket a népirtástól. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolja az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését – jelentette ki.

A bíróság elrendeli, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtásról szóló rendeletnek. Izraelnek minden tőle telhetőt meg kell tennie az esetleges gázai népirtás megakadályozására – húzta alá. A bíróság elrendeli azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást – húzta alá.

Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye a sürgősen szükséges alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben – tette hozzá az illetékes ügyész.

A Nemzetközi Bíróság január közepén, kétnapos ülés keretében hallgatta meg előbb Dél-Afrika érveit, majd Izrael válaszát.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

Netanjahu: „kirívó diszkrimináció”

Mint minden más államnak, Izraelnek is jogában áll megvédenie önmagát – jelentette ki az izraeli miniszterelnök a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken kihirdetett végzésére reagálva, amelyben a testület bejelentette, hogy befogadja a Dél-afrikai Köztársaság december végén beadott kérelmét, amely annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamasz palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nyilatkozatában felháborítónak nevezte a népirtás Izraellel szemben megfogalmazott vádját, és úgy vélte, a zsidó államot alapvető jogainak gyakorlásában gátolni kívánó kísérlet „kirívó diszkrimináció”.

A Hamasz reagálása

A Gázai övezetet irányító Hamasz – amelyet az Európai Unióban és számos más országban terrorszervezetnek minősítettek – a hágai végzés hírére kiadott közleményében úgy reagált, hogy a dél-afrikai kérelem befogadása „fontos fejlemény”, amely „segít elszigetelni Izraelt és felhívni a figyelmet a Gázában elkövetett bűneire”.

Dél-Afrika üdvözli a döntést

A Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztériuma szintén közleményt adott ki, amelyben üdvözölte a bíróság gyors döntését, és úgy vélte, hogy Izraelnek le kell állítania hadműveleteit Gázában, ha eleget akar tenni a végzésnek.

Kiemelték, hogy a végzés „döntő fontosságú győzelmet jelent a nemzetközi jogállamiság védelme érdekében” és „fontos lépést abban a folyamatban, amely igazságot szolgáltathat a palesztin nép számára”.

Kiemelték, hogy „a Dél-afrikai Köztársaság továbbra is aktívan fog fellépni az éhséggel és betegségekkel küzdő palesztinok alapvető jogainak megvédése, valamint a sürgős lépéseket igénylő problémáik megoldása érdekében”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.