Milyen gyakorlati következményekkel járhat a hágai bírósági döntés?

Izraeli katonák egy Merkava tank mellett a Gázai övezetben
Fotó: IDF

Hoffmann Tamás nemzetközi jogász arról beszélt a Klubrádió Esti gyors című műsorában, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság elfogadta a Dél-Afrika által megfogalmazott beadványt, és kötelezte Izraelt, hogy tegyen lépéseket a népirtásnak minősülő tettek megakadályozása érdekében. A bíróság hangsúlyozta, hogy bár Izrael állítja, hogy a népirtás veszélye nem merül fel, a jelenlegi helyzet további folytatása esetén ez elképzelhető. Mivel a palesztin lakosság katasztrofális helyzetbe került, éhínség és járványok fenyegetik, a bíróság azt követeli, hogy Izrael biztosítsa a polgári lakosság ellátását és tegyen rendszeresen jelentést arról, hogy milyen lépéseket tesz a népirtás elleni egyezmény megsértésének elkerülése érdekében.

Székely Róbert munkatársunk szerint Izraelből nézve a hágai bírósági döntést inkább pozitívumként említik. Izrael fel volt készülve rosszabb eredményre, mivel az ENSZ különböző fórumai általában kevésbé megértőek és néha Izrael-ellenesek. Izraelnek nem könnyű háborút viselni egy terrorista szervezettel szemben, mely nem tart be semmilyen nemzetközi egyezményt. Szerinte a civil áldozatok magas száma sokat foglalkoztatja az izraelieket, mivel a Hamasz élő pajzsként használja a gázai lakosokat, akik viszont korábban demokratikus választásokon juttatták a terrorszervezetet hatalomba. Az izraeli társadalom nagy része a túszok kiszabadítására vonatkozó erkölcsi kötelezettségeket hangsúlyozza, de felmerülnek azok a nehéz kérdések is, hogy mennyi áldozat elfogadható a katonai célok eléréséért. Munkatársunk rámutat, hogy nincs egyértelmű válasz, és a hosszú távú megoldások kérdése is bonyolult és vitatott.

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.