Netanjahu szerint Izrael megsemmisítését tanították az UNRWA iskoláiban

Benjamin Netanjahu
Fotó: Képernyőkép / GPO

Izrael megsemmisítéséről beszéltek az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) iskoláiban – szögezte le Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a brit TalkTV brit televíziós csatornának adott, hétfőn közzétett interjújában.

A kormányfő elmondta, az izraeli hatóságok vizsgálata szerint az UNRWA 13 munkatársa vett részt „közvetve vagy közvetlenül” a Hamasz Izrael ellen végrehajtott október 7-i támadásában, a szervezet iskoláiban pedig „dicsőítették és magasztalták a terrorizmust”.

Az interjúban Netanjahu védelmébe vette Izrael gázai háborúját és leszögezte: bár a Gázai övezetet irányító Hamasz iszlamista terrorszervezet legyőzése „időbe kerül”, ha a Hamasz győzelmet arat, „Európa lesz a következő, Amerika lesz a következő”.

„Elmondtam Joe Biden amerikai elnöknek, elmondtam minden vezetőnek, aki ellátogatott hozzánk, hogy nem egy egyszerű kis csetepatéról van szó, ez az önök háborúja is” – jelentette ki Netanjahu. Katarra kitérve a kormányfő azt mondta, Doha „óriási befolyással bír” a Hamaszra.

„Azt gondolom, követelni kell Katartól, amely menedéket ad a Hamasz vezetőinek és anyagilag is támogatja a szervezetet, hogy érje el a még fogságban lévő túszok elengedését” – jelentette ki, aláhúzva: „az egész világ Katarra figyel”.

A Gázai övezet háború utáni sorsával kapcsolatban Netanjahu elmondta, Izrael nem csupán „teljes győzelmet akar aratni a Hamász fölött”.

„Fegyvermentesítésre van szükség, fenntartható fegyvermentesítésre. Ezt csak Izrael tudja intézni. Ha tudnak valamilyen más, nemzetközi erőt, amely képes harcolni a terrorizmus újbóli felbukkanása ellen, tudassák velem!” – szögezte le.

Ugyancsak hétfőn Jiszrael Kac külügyminiszter megismételte felhívását az UNRWA vezetője, Philippe Lazzarini távozására, és egyúttal a minisztérium illetékeseinek minden találkozóját lemondta vele. „A terrorizmus támogatóit nem látjuk szívesen” – tudatta Kac.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.