Újabb országok függesztették fel az UNRWA finanszírozását

Újabb országok függesztették fel az UNRWA finanszírozását

Újabb országok jelentették be a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) jövőbeli támogatásának felfüggesztését: hétfőn Japán és Ausztria is az ügynökség finanszírozásának leállításáról döntött, reagálásul arra, hogy izraeli vizsgálatok szerint az UNRWA tizenkét munkatársa részt vett a Hamasz szélsőséges palesztin terrorszervezet izraeli célpontok elleni október 7-i terrortámadásában.

Az UNRWA számára biztosított segélyek felfüggesztését elsőként az Egyesült Államok jelentette be pénteken, ezt követően Kanada, Ausztrália, Olaszország, az Egyesült Királyság, Finnország, Hollandia, Németország is hasonló döntésre jutott.

Svájc a felsorolt nemzetekkel ellentétben nem hozott azonnali döntést a segélyezés leállításáról, Franciaország pedig vasárnap azt jelentette be, hogy egyelőre az év első negyedére vonatkozóan felfüggeszti a támogatást.

A fő szponzorok közé tartozó Norvégia, valamint Írország vasárnap azt közölte, hogy továbbra is folytatja az ügynökség támogatását.
Az Európai Bizottság hétfőn közleményben tudatta, hogy jelenleg nem tervezi az UNRWA további finanszírozását február végéig. Kiemelték ugyanakkor, hogy a Gázában és Ciszjordániában élő palesztinoknak nyújtott uniós humanitárius segély a partnerszervezeteken keresztül töretlenül folytatódik.

Brüsszelben közölték azt is: az Európai Bizottság átgondolja az UNRWA finanszírozásával kapcsolatos döntéseit az ügynökség személyzetét ért vádak ismeretében. Elvárja továbbá, hogy az UNRWA hozzájáruljon ahhoz, hogy az ügynökség ellenőrzését az EU által kijelölt független külső szakértők végezzék el. Emellett a lehető leghamarabb el kell indítani az érintett ENSZ-ügynökség összes alkalmazottjának átvizsgálását annak megerősítésére, hogy nem vettek részt a támadásokban – tették hozzá.

Izrael már korábban jelezte: azt reméli, hogy leáll az ügynökség működése, és hangoztatta: biztosítani akarják, hogy az UNRWA ne lehessen része az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának.

A Palesztin Hatóság ezzel ellentétben úgy gondolja, hogy az UNRWA-nak a segítségnyújtás ellehetetlenítése helyett a lehető legtöbb támogatásra lenne szüksége. Közleményében kifejtette: a döntéssel igazságtalanul büntetik a földjeikről 1948 óta kitelepített több millió palesztint.

António Guterres ENSZ-főtitkár még vasárnap a terrorista cselekményben érintett minden ENSZ-dolgozó szigorú megbüntetésére tett ígéretet.

Az arab országok és az Arab Liga bírálta és felelőtlen döntésnek nevezte az ügynökség nyugati finanszírozásának felfüggesztését. Meglátásuk szerint a nyugati államok ezzel tovább nehezítik a már így is kiszolgáltatott helyzetben levő palesztinok életét.

Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára a döntést a palesztin nép „kollektív megbüntetésének” nevezve kifejtette: a palesztinok millióit segítő ügynökség felszámolásának terve nem újkeletű, az elmúlt évek alatt többször is volt rá példa különböző formákban.

A főtitkár nehezményezte, hogy a legfontosabb nyugati szövetségesek éppen egy ilyen veszélyes időszakban függesztik fel az ügynökség támogatását „néhány emberrel szemben felvetődött gyanú miatt”.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter az UNRWA főbiztosával folytatott telefonbeszélgetése során hazája támogatásáról biztosította az ügynökséget. Véleménye szerint az UNRWA Gázai övezeti munkájának korlátozása az Izrael általi megtorlás súlyosbítása.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kétmillió éhező gázai palesztin mentőövének nevezte az ügynökséget, és kiemelte: 12 ember miatt nem terhelhetik 13 ezer alkalmazottra a kollektív bűnösség felelősségét.

Címlapkép: Lisztosztás ma az UNRWA rafahi központjában – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.