Támogatás nélkül február végére megszűnhet az UNRWA

Amennyiben nem születik döntés pénzügyi támogatásának helyreállításáról, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) február végéig kénytelen lesz megszüntetni a közel-keleti térségben, azon belül a Gázai övezetben folytatott tevékenységét – jelentette ki csütörtökön Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője.

Számos ország – köztük az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán és Kanada – azt követően jelentette be a szervezetnek nyújtott pénzügyi támogatása felfüggesztését, hogy az izraeli hírszerzés a múlt héten nyilvánosságra hozta: információi szerint az ENSZ Gázai övezetben működő segélyszervezetének 12 tagja közvetve vagy közvetetten részt vett a Hamasz tavaly október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.

Az izraeli dokumentum továbbá azt is feltételezi, hogy a segélyszervezet összesen 190 tagja egyben a Hamasz vagy az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezetnek is tagja.

Ezek után csupán néhány állam vállalta, hogy az UNRWA-nál zajló vizsgálat idején is folytatja a gázai palesztinok segélyezését, így Norvégia, Törökország, Írország, valamint szervezetként az Európai Unió is így döntött.

Segélyszervezetek és az ENSZ fő humanitárius szervezeteinek vezetői a héten arra kérték a nemzetközi közösség tagjait, hogy folytassák az UNRWA finanszírozását, amelynek megszüntetése – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdai felszólalása szerint – katasztrofális következményekkel járna a 2,2 milliós gázai palesztin lakosság számára.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ Izraelbe látogató küldöttségéhez intézett szavait megismételve szerdán felszólította a világszervezetet az UNRWA megszüntetésére, a helyébe pedig más ENSZ-ügynökségek, illetve más segélyszervezetek létrehozását javasolta.

Arra hivatkozva, hogy a küldetése elavult, valamint Izrael-ellenes érzelmeket táplál, az izraeli hatóságok már régóta követelik a segélyszervezet megszüntetését.

Az 1949-ben létrehozott, jelenleg mintegy 30 ezer palesztint foglalkoztató ügynökség a Jordániában, Libanonban, Szíriában, Ciszjordániában és a Gázai övezetben regisztrált mintegy 5,6 millió palesztin menekült támogatásán, védelmén és legalapvetőbb szükségleteik fedezésén dolgozik.

Címlapkép: Az UNRWA dolgozói beszélgetnek egy a segélyszervezet által működtetett iskola játszóterén, amelyet a kitelepített palesztinok menedékévé alakítottak át a Gázai övezet déli részén fekvő Han Juniszban 2023. október 25-én. – Mahmud Hams / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.