Több ezren tüntettek Izraelben a Hamasz-túszok elengedéséért és a kormány ellen

Az elrabolt Elad Katzir a Tel Aviv-i Múzeum téren tartott tüntetésen lengetett transzparensek egyikén, tegnap este – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

Ezrek tüntettek több izraeli városban, köztük Tel-Avivban és Jeruzsálemben helyi idő szerint szombaton, azt követelve az izraeli kormánytól, hogy tegyen többet a Hamasz palesztin terrorszervezet által elhurcolt túszok elengedéséért, illetve hogy mondjon le és írjanak ki új választásokat.

“Te (Netanjahu) miért vagy még mindig itt, ők (az elraboltak) pedig még mindig nem?” Tüntetés a Habima téren, tegnap este – Fotó: Tomer Appelbaum
Kormányellenes tüntetés Tel-Avivban, tegnap – Fotó: Tomer Appelbaum

A fogságban eltöltött napok számára utalva 120 nap a föld alatt elnevezésű tömegdemonstráción az elhurcoltak számos családtagja is megjelent, egyikőjük pedig, egy 15 éves fiú – akinek az unokatestvére került a fegyveresek fogságába – a felszólalásában azt követelte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőtől, „bármi áron” hozza haza az embereket.

Egy tüntető letartóztatása az Azrieli kereszteződésnél, tegnap este – Fotó: Tomer Appelbaum

Rendőrök hangszórókat ragadnak el a tüntetőktől a Kaplanon, tegnap este:

Tüntetéseket rendeztek Haifában és Beer-Sevában is.

A Gázai övezetet irányító Hamasz október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamasz Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 136-an még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamasz felszámolására.

Mindeközben a Wafa palesztin hírügynökség vasárnap azt közölte, az izraeli erők az övezet déli részén lévő, az egyiptomi határhoz közeli Rafah ellen intéztek légicsapásokat. Találat ért egy menekülteket elszállásoló óvodaépületet is, és több civil, köztük két gyermek meghalt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.