Bekérették az orosz külügyminisztériumba az izraeli nagykövetet

Bekérették kedden az orosz külügyminisztériumba Simona Halperin izraeli nagykövetet, miután Szergej Lavrov tárcavezetőt bírálta egy lapinterjúban.

A misszióvezető nyilatkozat nélkül távozott a minisztérium épületéből, ahol mintegy másfél órán át tartózkodott. A tárca a RIA Novosztyi hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az izraeli nagykövetet “a Moszkva külpolitikai megközelítéseit és a történelmi realitásokat elferdítő nyilvános, elfogadhatatlan kijelentései kapcsán idézték be”.

Halperin a Kommerszant című lapban február 5-én megjelent interjújában arról beszélt, hogy az orosz külügyminiszter szerinte “lekicsinyelte” a holokauszt jelentőségét. A nagykövet sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja nem szerepel Oroszország hivatalos megemlékezéseinek naptárában, és kijelentette, hogy Oroszország túlságosan barátságos a Hamasz terrorszervezettel, és “szőnyeget terít eléjük”.

Az orosz külügyminisztérium honlapján tegnap megtámadták Halperint, és azon töprengtek, hogy az izraeli diplomaták miért “leplezik cinikusan az ukrán neonácizmust”, és hosszasan írtak arról, hogy az oroszok igyekeznek kiszabadítani a túszokat a Hamasz fogságából a Gázai övezetben. “Ebben az összefüggésben értetlenül állok, hogy Halperin tapasztalt diplomata lévén nem érti, miért fogadják Moszkvában a Hamasz politikai szárnyának képviselőit. Ennek okait nemegyszer hozták neki és elődeinek tudomására a minisztérium vezetésével folytatott megbeszélések során.”

Az orosz diplomáciai tárca szerint a kijelentések “rendkívül szerencsétlen kezdetét jelentik” a posztját a közelmúltban elfoglaló Halperin diplomáciai missziójának. A minisztérium emlékeztett rá, hogy éppen Moszkva kezdeményezte 2005-ben azt az ENSZ-közgyűlési határozatot, amely hozzájárult a január 27-i nemzetközi holokauszt-emléknap létrehozásához. A dátumot sem véletlenül választották ki, mert 1945-ben ezen a napon szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort.

A külügyminisztérium emellett azt tanácsolta a nagykövetnek, hogy ne felejtse el, hogy “nincs monopóliuma vagy legfőbb erkölcsi tekintélye a holokausztról szóló vitákban”. A Ria Novosztyi felidézte, hogy Lavrov korábban kijelentette: a nácizmus elleni harc témaköre összeköti Oroszországot és Izraelt, és a két országnak nagyon óvatosan kell viszonyulnia a közös történelemhez.

Címlapkép: Simona Halperin, Izrael oroszországi nagykövete – Fotó: Shlomi Amsalem

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.