Antony Blinken a Hamasz elleni izraeli háborúról tárgyalt Jeruzsálemben

Netanjahu miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben
Netanjahu miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

A Hamasz palesztin iszlamista szervezet elleni izraeli hadművelet részleteiről tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli vezetőkkel szerdán Jeruzsálemben, közel-keleti útja keretében.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hivatalában fogadta Blinkent. A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint négyszemközti találkozójuk után bevonták a tárgyalásba Joav Galant védelmi és Ron Dermer stratégiai minisztert, valamint a védelmi szervezetek vezetőit.

Az amerikai vendég izraeli lapértesülések szerint kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az izraeli hadművelet kiterjed a Gázai övezet déli határán fekvő Rafah városra, ahol a lakosok mellett több mint egymillió menekült is meghúzza magát.

“Sok munka van még hátra, de nagy erőfeszítéseket teszünk, és remélhetőleg el tudjuk érni a még fogságban lévő túszok kiszabadulását” – mondta Blinken, utalva a november végi ideiglenes tűzszünetre, amelynek keretében több mint száz, Izraelből a Gázai övezetbe elhurcolt ember nyerte vissza szabadságát. Izrael ismeretei szerint még 136 izraeli túsz van a gázai iszlamista szervezetek fogságában, de közülük 31 már nem él.

“Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael arra vonatkozó jogát, hogy gondoskodjon az október 7-i terrortámadás megismétlődésének megakadályozásáról, de hangsúlyozta, hogy minden lehetséges intézkedést meg kell hozni a gázai civilek megkímélésének érdekében” – mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. “Megvitatták a gázai túszok szabadságának elérésére tett erőfeszítéseket és a lakhelyükről elmenekült palesztin civileknek szánt humanitárius segítség mennyiségének növelését is” – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy szerdán közepesen súlyosan megsebesült egy katonája a Gázai övezetben. Közölte azt is, hogy jelenleg huszonöt súlyosan és kétszázhuszonkilenc közepesen megsebesült katonát ápolnak kórházban. Szerdán életét vesztette az egyik kórházban egy 26 éves tartalékos katona, aki két hete sebesült meg harcban. Halálát súlyos gombafertőzés (Mucormycosis) okozta, amelyet a Gázai övezetben kapott. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy e gombafertőzés ellen vásárol az amerikai Pfizer cég kísérleti gyógyszeréből, amelyet még egyetlen országban sem jegyeztek be.

A hadsereg szóvivője bejelentette, hogy megöltek két fegyveres palesztint egy szerdai ciszjordániai razzia során.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.