Izraeli légicsapások érték Rafah várost, többen meghaltak

Pusztítás Rafahban az IDF város elleni támadása nyomán, ma – Fotó: Said Khatib / AFP

Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre csütörtökön a Gázai övezet déli részén lévő Rafah város ellen, egy nappal azután, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet tűzszüneti ajánlatát.

A csütörtöki bombázásoknak 14 halálos áldozatuk van a gázai hatóságok szerint. Az egyiptomi határhoz közeli Rafah egyike az utolsó városoknak az övezetben, ahová még nem ért el a hadsereg szárazföldi művelete.

Szerda éjszaka tartott tel-avivi sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter a civilek megkímélésének szükségességét hangsúlyozta, kiemelve Rafahot, és emlékeztetett arra, hogy a városban mintegy 1,4 millióan lehetnek, beleértve az övezet más részeiből oda menekülőket is.

Közben Kairóban – Egyiptom és Katar közvetítésével – tovább folynak a tűzszüneti tárgyalások, a Hamasz küldöttsége csütörtökön érkezett oda.

A Nicosiában tartózkodó Szameh Sukri egyiptomi külügyminiszter megismételte, hogy Kairó az összes érintett féllel együttműködve igyekszik elérni a fegyveres konfliktus lezárását, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a gázaiaknak szánt humanitárius segélyek célba juttatása érdekében.

Palesztin biztonsági források szerint Izrael csütörtökön 71 olyan palesztint engedett szabadon, akiket a gázai szárazföldi hadművelet közben vettek őrizetbe.

Ugyancsak csütörtökön Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azzal vádolta meg az izraeli hadsereget, hogy az Izraelt Gázától elválasztó határkerítés gázai oldalán egy kilométer széles sávban minden civil infrastruktúrát lerombol – noha harcok már nincsenek ott –, mert ütközőzónát akar kialakítani.

„Ennek a rombolásnak (…) az lesz az eredménye, hogy az eddig ott élők többé nem térhetnek vissza lakhelyükre, és úgy tűnik, hogy a cél éppen ez” – szögezte le. „Emlékeztetem az izraeli hatóságokat, hogy a civil lakosság erőszakos áttelepítése akár háborús bűncselekménynek is minősülhet” – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg visszautasította a főbiztos vádját, hangsúlyozva, hogy a hadsereg határ menti műveletei a Hamasz terrorcélokat szolgáló alagútrendszere ellen irányulnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.