Az ENSZ segélyszervezetének gázai székhelye alatt a Hamasz adatkezelő központot épített ki

A múlt héten feltárt terroralagút Gázában az UNRWA épülete alatt – Fotó: Jack Guez / AFP

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) gázai székhelye alatt az iszlamista Hamasz terrorszervezet adatkezelő központot épített ki – jelentette ki az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

Az alagútban számítógépeket, nagy teljesítményű szervereket, azokat üzemeltető ipari akkumulátorokat és az azokat működtető Hamasz-fegyveresek lakóhelyiségeit tárták fel az izraeli katonák.

Mivel mindez az UNRWA központja alatt volt, Izrael nem sújtotta légicsapásokkal ezt a helyet, melyhez a palesztin foglyok kihallgatásával szerzett információ vezette el Gázaváros előkelő Rimal negyedében.

Az alagút főbejárata egy UNRWA-iskola alatt volt, de ezt a Hamasz már korábban elzárta. Az izraeli katonai mérnökök körülbelül nyolc méter mélyen megtalálták a járat legmagasabban fekvő részét, és azon keresztül tárták fel.

A mintegy hétszáz méter hosszú folyosónak számos elágazása van, s egy padlóval, csempével, légkondicionálóval és világítótestekkel kiépített, tágas helyiségbe vezet, ahol a hadsereg szerint a Hamasz informatikai és titkosszolgálati munkatársai az adatközpontot felügyelték és kezelték.

A hadsereg szerint a Hamasz hírszerzésre, adatfeldolgozásra és kommunikációra használta a szerverfarmot. A gondosan szigetelt és kiépített szerverteremben talált merevlemezek és a számítógépek egy részét Izraelbe vitték, és az alagutat fel fogják robbantani.

Az IDF közlése szerint a kihallgatások során több, különösen fontos, a Gázai övezet alatti katonai létesítményről szereztek tudomást, melyeket a következő hónapokban felszámolnak.

Az UNRWA központjáért az ENSZ személyzetének kimenekítése után csatát vívott a Hamasz és az izraeli hadsereg. Az épületegyüttesben elfoglalása után több, a Hamaszhoz tartozó fegyverraktárt találtak, melyekben gránátok, rakéták, robbanóanyagok és nagy mennyiségű fegyver volt.

Az izraeli katonai szóvivők szerint a segélyszervezet irodáiban olyan dokumentumokra leltek, melyek arra utaltak, hogy az irodákat a Hamasz fegyveresei is használták. Úgy vélik, az UNRWA dolgozóinak tudniuk kellett róla, hogy a Hamasz alagutat ás alattuk, sőt a Hamasz föld alatti infrastruktúráját is az ENSZ épületétől lefelé vezető elektromos kábelek látták el árammal.

Az izraeli katonák megérkezése előtt az UNRWA számítógépeit elvitték, elvágták a térfigyelő kamerák kábeleit, és törölték az azokhoz kapcsolódó adatokat, a hadsereg szerint azért, hogy elrejtsék a Hamasz és az ENSZ palesztin segélyszervezetének együttműködését. Az UNRWA vezetése tagadja ezt a kapcsolatot.

Izrael januárban azzal vádolta meg az ENSZ segélyszervezetének tizenkét munkatársát, hogy részt vettek a Hamasz október 7-i átfogó támadásában, melyben megöltek mintegy ezerkétszáz embert és a Gázai övezetbe hurcoltak több mint kétszázötven túszt. Az izraeli vádak nyomán több ország beszüntette az UNRWA pénzügyi támogatását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.