Biden telefonon jelezte aggályait Netanjahunak a tervezett katonai műveletről

Joe Biden amerikai elnök aggályait is kifejezte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a gázai övezeti Rafahba tervezett izraeli katonai művelettel kapcsolatban vasárnap, amikor a két vezető január közepe óta először beszélt egymással telefonon.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnök kifejtette, hogy a katonai akció Rafahban addig nem folytatódhat, amíg nincs hiteles és kivitelezhető terv, amely biztosítja az ott tartózkodó több mint 1 millió ember biztonságát és ellátását. Emellett Joe Biden sürgős és célzott lépéseket sürgetett a humanitárius segítségnyújtásban a gázai övezeti palesztin civilek számára, valamint hangsúlyozta az izraeli kormányfőnek, hogy a gázai túszok mielőbbi kiszabadulása érdekében építeni kell a tárgyalások eddigi eredményeire. A közlemény hozzáteszi, hogy az amerikai elnök megerősítette: továbbra is közös cél a tavaly októberben Izrael ellen támadást indító Hamász palesztin szervezet legyőzése, valamint Izrael és polgárai hosszú távú biztonságának megteremtése.

Az izraeli hadsereg küszöbön álló rafahi offenzívája kapcsán Joe Biden csütörtökön újságírók előtt túlzásnak nevezte a Hamász elleni izraeli katonai műveletet a Gázai övezetben. Az elnök arra reagált, hogy nem sokkal korábban az izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a Hamasz “utolsó bástyája” Rafah, ahol hamarosan katonai művelet kezdődik. 

Benjamin Netanjahu vasárnap egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a győzelem Izrael számára “elérhető közelségbe került”. Az izraeli miniszterelnök a Fox News hírtelevízió adásában kifejtette, hogy a Hamász szervezett katonai egységeinek háromnegyedét sikerült legyőzni, ugyanakkor hozzátette, hogy ha a fennmaradó részt nem semmisítik meg teljes mértékben, az képes lesz újraszerveződni. Benjamin Netanjahu az interjúban arról is beszélt, hogy a túszok kiszabadítása és a Hamasz legyőzése nem egymást kizáró célok.

Az izraeli kormányfő a héten, a túszok elengedéséről és az átmeneti tűzszünetről folytatott egyeztetések kudarca után kijelentette, hogy egy folyamatról van szó, amelyben véleménye szerint a Hamasz elfogadhatatlan feltételeket szab.

A hét közepén zárult Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb közel-keleti útja, amelynek során próbált lendületet adni a túszok elengedéséről szóló, Katar közvetítésével zajló tárgyalásoknak, amelyekről az mondta, hogy Izrael álláspontja ellenére is folytatódnak.

Címlapkép: Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök – Fotó: /Kevin Lamarque és Alex Kolomoisky / Reuters / POOL

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.