Biden “seggfejnek” nevezte Netanjahut, aki megakadályozza a tűzszünetet

Netanjahu izraeli katonákkal
Fotó: GPO

Az NBC jelentése szerint magánbeszélgetéseken az amerikai elnök mély csalódottságának adott hangot az izraeli kormányfő miatt, mert úgy érzi, nem tartja prioritásnak az elraboltak szabadon bocsátását, felelős a háború elhúzódásáért, és nem hajlandó megvitatni a harcok utáni gázai helyzetet.

Biden Netanjahut tekinti a tűzszünet megteremtése legfőbb akadályának, aki miatt “poklot jár”, s akivel lehetetlen zöldágra vergődni. Biden három különböző alkalommal is „seggfejnek” (asshole) nevezte Netanjahut, máskor pedig „ez a fickó”-nak (this guy) mondta.

“Úgy érzi, hogy elege van belőle. Ennek a háborúnak véget kell vetni” – mondta az egyik forrás a Biden által elmondottakkal kapcsolatban. A források szerint ugyanakkor Biden úgy véli, hogy fölösleges lenne a Netanjahuval szembeni megnyilvánulásait nyilvánosan kiélezni. Biden úgy érzi, hogy kormánya jó alkukat kínál Izraelnek, Netanjahu azonban elutasítja azokat. Három forrás szerint az elnök azt mondta, Netanjahu azt akarja, hogy folytatódjon a háború, hogy hatalmon maradhasson.

Az NBC szerint Biden Netanjahu iránti csalódottsága egyelőre nem vezetett alapvető változáshoz az amerikai politikában, de a kormány már elkezdte mérlegelni az ilyen lehetőségeket. Körülbelül két héttel ezelőtt washingtoni hivatalos források azt mondták, hogy a kormány az Izraelnek irányuló fegyvereladások felfüggesztéséről vagy lelassításáról tárgyal. Megbeszélések zajlanak arról is, hogy az Egyesült Államok hogyan ismerheti el a független palesztin államot.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.