Szolidaritási nyilatkozat

A Magyar Hebraisztikai Társaság 2002-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a magyarországi héber és zsidó tudományok nemes hagyományát tovább ápolja az idekapcsolódó tudományterületek – hebraisztika, judaisztika, zsidó történelem és társadalomtörténet – magyarországi és határon túli kutatóinak részvételével. Tudományos munkáink során azonban nem feledkezhetünk meg Izrael Államról, amely 1948 óta hazát jelent a zsidó nép több millió leszármazottja számára, akiknek írásos és egyéb kulturális hagyományai – élükön a Héber Bibliával – kutatásaink tárgyát képezik. 

Izrael Államot 2023. október 7-én barbár támadás érte egy terrorszervezet, a Hamász részéről, melynek során mintegy 1200 embert mészároltak le, valamint 240 túszt, köztük nőket, gyermekeket, csecsemőket és idős embereket hurcoltak el. Izrael azóta háborút folytat, hogy a terrorszervezet további halálos fenyegetésétől megvédje polgárait és kiszabadítsa a még fogva tartott túszokat. Noha mindezt igyekeznek a nemzetközi háborús jognak megfelelően, a humanitárius szempontokat szem előtt tartva végezni, mégis egyre súlyosabb nemzetközi nyomás nehezedik rájuk, az antiszemitizmus különféle formáival kell világszerte szembenézniük. 

Ezért mi, a Magyar Hebraisztikai Társaság tagjai szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat Izrael állama, annak békeszerető polgárai és a világ zsidósága mellett ezekben a számukra nehéz időkben. Kívánjuk, hogy a rengeteg ártatlan áldozattal járó háború minél előbb befejeződhessen, a túszok visszatérhessenek otthonaikba és elkezdődhessen a sebek begyógyítása, a békés újjáépítés.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.