A hadsereg akciót indított a gázai Nasszer kórházban

Az IDF erői Han Juniszban, ma – Fotó: IDF

Behatoltak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezet déli részén, Han-Juniszban fekvő Nasszer kórházba – jelentette az IDF szóvivője csütörtökön.

Az IDF titkosszolgálati információi szerint az Hamasz iszlamista terrorszervezet október 7-én Izraelből elhurcolt túszokat tartott fogva a Gázai övezet déli részének legnagyobb egészségügyi intézményében.

A kórház egészségügyi személyzete szerint egy beteg meghalt, hat másik pedig megsebesült, amikor reggel az izraeli csapatok odaérkeztek és megkezdték az ott lévők eltávolítását.

Palesztin jelentések szerint az izraeli katonák a többi között az elraboltak jelenlétére utaló jeleket keresnek, valamint megpróbálják leleplezni a magukat orvosnak vagy kórházi személyzetnek kiadó Hamasz-tagokat.

A Hamasz irányította gázai egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli egységek holttesteket visznek el a kórháznál található rögtönzött sírokból. A katonák a sürgősségi osztályon és az egészségügyi intézmény traumakomplexumában erőszakkal evakuálják a menekülteket és a személyzet ott maradt tagjait.

A nem szállítható csecsemőket és betegeket egy, a komplexum belsejében található régi épületbe irányítják. Ezzel egy időben a palesztin vörösfélhold a városban működő al-Amal kórház környékén is katonai tevékenységről számolt be.

Az IDF jelentése szerint a Hamasz ottani jelenléte miatt tevékenykednek különleges erők a Nasszer kórházban. Az épületben őrizetbe vettek kihallgatás céljából több gyanúsítottat.

Előzőleg evakuálták a kórházban menedéket kereső civileket, és külön biztonságos közlekedő folyosót nyitottak számukra a humanitárius táborhely felé. A katonai közlemény szerint “előzetesen felkészítették az akció résztvevőit a feladatra, és tájékoztatták őket a civilek, a betegek, az orvosi csapatok és az orvosi felszerelések károsodása megelőzésének fontosságára”.

Az izraeli biztonságiak szerint a kórház alatt stratégiai alagútrendszer húzódik, ott lehet a Hamasz magas rangú tisztviselőinek főhadiszállása. A hadsereg ezt az épületegyüttest jelölte meg, ahol elérhetik a terrorszervezet legfelsőbb vezetőit.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.