Vezérkari főnök: Izrael felkészül az északi háborúra

Herci Halevi vezérkari főnök tartalékos parancsnokokkal értékeli a helyzetet a libanoni határon
A vezérkari főnök (középen) tartalékos parancsnokokkal értékeli a helyzetet a libanoni határon, tegnap – Fotó: IDF

Izrael északi határánál is felkészül a harcra – hangsúlyozta Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a libanoni határnál tartott katonai tanácskozáson szerda este.

A vezérkari főnök a háborús készenlét fontosságára figyelmeztetett az északi határon állomásozó tartalékos tisztekkel és az északi parancsnokságot irányító Uri Gordinnal, valamint vezető tisztekkel tartott helyzetértékelő megbeszélésen.

Kijelentette, hogy addig nem érnek véget a harcok a libanoni határnál, amíg a térségben élő, de október óta evakuált sokezer izraeli nem térhet vissza otthonába teljes biztonságban.

„Amikor hazamennek, feladatuk a háborús készenlét. Ez az első számú küldetésünk” – mondta a tartalékosoknak. „És most afelé haladunk, hogy készen álljunk az északi háborúra” – tette hozzá Halevi.

„A végén készek leszünk a háborúra. Ha nem lesz háború, akkor sem lesz kompromisszum az elért eredményekről, hogy a Hezbollah ne állomásozzon itt, a kerítés, túloldalán. Vissza fogjuk verni minden katonai képességüket, sokkal csendesebb lesz itt, sokkal nagyobb lesz a stabilitás, és akkor mondhatjuk majd a lakosoknak, hogy visszatérhetnek” – emelte ki a vezérkari főnök.

„Ez holnap fog megtörténni? Valószínűleg nem, eltart egy ideig. A helyi vezetőkkel folytatott beszélgetéseim alapján az itt élők is jobban szeretnék ha egy kicsit tovább tartana, de jó eredményt érnénk el” – zárta szavait.

Libanoni jelentések szerint tizenegy libanoni civil, köztük négy gyermek vesztette életét az izraeli hadsereg (IDF) támadásaiban az ország déli részén a legutóbbi izraeli légicsapásokban. Az IDF azt közölte, hogy szerda este libanoni célpontokat támadott.

Előzőleg, szerdai libanoni rakétatámadásokban meghalt egy 20 éves izraeli katonanő, és nyolcan megsebesültek Cfátnál egy katonai bázison, melyet páncéltörő rakétákkal lőttek Libanonból.

A libanoni határhoz közeli galileai önkormányzat bejelentette, hogy a biztonsági helyzet felmérése után az IDF csütörtök délelőtt több helyi utat lezárt a polgári járműforgalom elől, mert libanoni belövésektől tartanak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.