Tovább folynak a harcok a Gázai övezetben

Egy tüntető letartóztatása az elraboltak családjainak tegnapi tüntetésén Tel-Avivban – Fotó: Itai Ron

A hétvégén is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben az izraeli hadsereg (IDF) és az övezetet uraló iszlamista Hamasz terrorszervezet között.

Az IDF vasárnap reggeli jelentése szerint az izraeli katonák a Gázai övezet déli részén, Han-Juniszban található Nasszer kórházban és környékén voltak bevetésen. Emellett folytatták a légi és szárazföldi hadműveleteket az övezet teljes hosszában, terrorista infrastruktúrát, épületeket támadtak, fegyverek után kutattak, és megöltek számos iszlamista fegyverest.

A Ciszjordánia északi részén fekvő Turmusz Ajában élők beszámolói szerint éjszaka izraeli telepesek járműveket gyújtottak fel és arabellenes gyűlöletkeltő graffitiket festettek településükön épületek falára.

Telepesek graffitija Ciszjordániában: “Bosszú. Halál az arabokra.”

Fegyvercsempészet gyanújával letartóztattak egy kelet-jeruzsálemit, akinek a járművében egy vállról indítható rakétát, kilenc gránátot és több mint ezer töltényt találtak, amelyeket a rendőrség gyanúja szerint terrortevékenységre szánt. A huszonnégy éves férfit Izrael északi részén, Karmiel város közelében fogták el, és vitték kihallgatásra.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamasz terrorszervezet fogságában élő túszok kiszabadításáért küzdők vörösre festették vasárnap reggel a miniszterelnöki rezidencia közelében lévő szökőkút vizét, és egy táblát helyeztek el mellette, miszerint elég vér ömlött, alku került az asztalra.

A vörös szökőkút a jeruzsálemi Párizs téren

„Tele vagyunk aggodalommal és haraggal amiatt, hogy a miniszterelnök meghiúsítja az elraboltak visszaszerzésének szórványos esélyeit. Minden olyan nap, amelyen nem születik megállapodás, csökkenti élve hazajutásuk esélyét. Bátor és életet igenlő vezetést követelünk, azonnali alkukötést. Követeljük, hogy a miniszterelnöknek ne legyen fontosabb Ben-Gvir és koalíciójának egyben maradása az életek megmentésénél, és az elraboltak visszajuttatásánál” – írták közleményükben az akció végrehajtói.

“Minden olyan nap, amelyen nem születik megállapodás, csökkenti élve hazajutásuk esélyét.” Tiltakozók Tel-Avivban – Fotó: Tomer Appelbaum

Szombat este a tel-avivi Kaplan utcában tüntetők ezrei demonstráltak a kormány ellen, és követeltek előrehozott parlamenti választásokat Izraelben. A tiltakozók utakat zártak el, s a rendőrség többeket ezért pénzbírsággal sújtott. Benjamin Netanjahu miniszterelnök cezareai háza mellett, valamint Jeruzsálemben, Haifában és Beer-Sevában is tüntetéseket tartottak hasonló jelszavakkal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.