Számos palesztin fegyverest megölt az izraeli hadsereg

Számos palesztin fegyverest megölt az izraeli hadsereg az utóbbi napon gázai övezeti hadműveletében, ezenkívül elfoglalta a Hamasz iszlamista terrorszervezet egyik hadianyag-raktárát, Dél-Libanonban pedig a Hezbollah síita mozgalom fegyvereseit és infrastruktúráját támadta – közölte kedden egy katonai szóvivő.

Kórházban meghalt egy 22 éves, ejtőernyős izraeli katona, aki hétfőn megsebesült a harcban – tette hozzá a szóvivő.

Egy beszámoló szerint, amely a Libération című francia lapban jelent meg, a Hezbollah iráni és észak-koreai segítséggel olyan alagútrendszert épített ki Dél-Libanonban az utóbbi évtizedekben, amely a Hamasz gázai övezeti alagútrendszerénél is kiterjedtebb. A több száz kilométernyi föld alatti rendszerben rakétaindító állások, raktárak, katonai szállások is vannak.

Egy friss ENSZ-jelentés szerint a Gázai övezet északi részén minden hatodik, két éven aluli gyerek súlyosan alultáplált. Három százalékuk pedig sürgősen orvosi segítségre szorul, az alultápláltság szövődményei vagy akár a halál fenyegeti őket. A két év alatti gyermekek kilencven százalékának és a terhes vagy szoptató anyák kilencvenöt százalékának élelemmel való ellátása nagyon bizonytalan, naponta csak két vagy annál kevesebb fajta, alacsony tápértékű élelemhez jut hozzá.

A Gázai övezetben élő családok 95 százaléka csak kevés élelemhez jut, 64 százalékuk naponta egyszer eszik – olvasható a jelentésben.

A palesztinok arról számoltak be kedden, hogy húsz nap óta először segélyszállító teherautók érkeztek az övezet északi részébe.

Címlapkép: Füst gomolyog Han Junisz fölött egy izraeli támadást követően, ma – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.